Donatorsko veče za Medresu na Sandžak televiziji – Prikupljeno 351.000 eura

Na Sandžak televiziji je u povodu izgradnje nove zgrade Medrese Gazi Isa-beg, uoči petka 29/30. aprila 2021. godine, organizirana donatorska večer. Gosti večeri bili su predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić i muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.
Predsjednik Mešihata muftija Dudić, između ostalog, istakao je da je Medresa najelitnija škola koja broji preko 520 učenika i učenica.
„To je škola koja je iznjedrila na stotine svršenika Medrese, na stotine onih koji su završili razne islamske i druge fakultete u zemlji i inozemstvu i svakako devet doktora nauka su svršenici Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru. Počašćeni smo da ove godine u Parlamentu Republike Srbije od četiri narodna poslanika iz reda Bošnjaka, troje njih su svršenici Novopazarske medrese, a uključujući i akademika Zukorlića, svo četvoro je završilo medresu. Ništa drugo Medresa da nije dala osim tri narodna poslanika, nekoliko drugih funkcionera na ovim prostorima, u raznim ministarstvima, dovoljno govori o njenom značaju. Svakako, valja napomenuti da nema države gdje žive Bošnjaci, a da imam u tim džematima nije neko ko je završio Medresu Gazi Isa-beg. Mešihat je čvrsto odlučan da vrlo brzo udarimo temelje za Žensku medresu u Sjenici. Smatram da tako elitna škola, organizirana škola, škola sa takvim kapacitetima, zaslužuje sve ovo, da nakon 30 godina njenog reformisanja, poslije 20 godina od završetka radova na prvoj fazi Medrese, otpočnemo novu fazu koja će u najmanju ruku biti za narednih 50 godina. Tako elitna škola u pravom smislu zaslužuje da ima najbolje uslove. Ona i danas ima jako dobre uvjete, ali su se stekle mogućnosti da ovog puta pozovemo naše vjernike, naše donatore, da kroz dobrovoljne priloge pomognu izgradnju Medrese u Novom Pazaru.“
Donatorsko veče je bilo uspješno i do sada je prikupljeno 351.000 eura, a prijave još uvijek traju.