Muftija Dudić održao hutbu u Novoj Varoši

Delegacija Mešihata Islamske zajednice predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, 30.04.2021. godine, tokom redovnih ramazanskih aktivnosti, obišla je medžlise Nova Varoš, Prijepolje, Brodarevo i Priboj gdje su članovi delegacije održali hutbe. Delegaciju su činili i dr. Enver ef. Gicić, hfz. Abdurrahman ef. Kujević, dr. Rešad ef. Plojović, hfz. Irfan ef. Malić, hfz. dr. Almir ef. Pramenković i mr. Muhedin ef. Latifović.
Predsjednik Mešihata je u Skender-pašinoj džamiji u Novoj Varoši, pored podsjećanja na vrijednosti mjeseca Ramazana, između ostalog, kazao:
„Institucionalno ubiranje zekata je propis vjere i sunnet Allahovog Poslanika a.s. te su blok-priznanice Islamske zajednice jedini dokaz ispravne uplate zekata i sadekatu-l-fitra, kao i da je Bejtu-l-mal, tj. centralna blagajna, Islamske zajednice jedina ispravna adresa za izdvajanja zekata i sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje ili zanemarivanje fetve o zekatu i sadekatu-l-fitru, od strane bilo koga, ravno je kršenju trećeg stuba islama, a to podrazumijeva nepoštivanje značenja i značaja akaida i Šeriata.“
Nakon džume, muftija Dudić je razgovarao sa glavnim imamom Ismet ef. Bihorcem i predsjednikom Medžlisa Alijom Mujagićem.
Večeras će prije akšama u Prijepolju biti održan seminar sa imamima iz pomenutih medžlisa, a nakon zajedničkog iftara kojeg priređuje Prijepoljski medžlis, delegacija će boraviti na teravijama u džematima ovih medžlisa.