Medresa Gazi Isa-beg ispratila je 509. generaciju maturanata

Na prepunom platou Islamske zajednice upriličena je svečana akademija 509. generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg za 101. učenika i učenicu iz Novog Pazara, Rožaja i Preševa uz prisustvo delegacije Islamske zajednice, predvođene predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.
Prozivkom maturanata i njihovih razrednih starješina predstavljena je ova generacija svršenika Medrese.
U svom obraćanju, predsjednik Uprave Medrese hfz. Abdurrahman ef. Kujević rekao je da kada kažemo medresa pomislimo da je dovoljno tu stati jer na arapskom znači škola, ali kod balkanskih muslimana ona je mnogo više od škole.
Potpredsjednik Narodne skupštine, predsjednik Upravnog odbora Medrese akademik Muamer Zukorlić istakao je da ovaj skup po svom mnoštvu podsjeća na neke ne tako davne godine u kojima se ovdje nismo viđali u svečarskom duhu, već kada smo branili Islamsku zajednicu.
Ensar Plojović i Nedžma Zukorlić učenici su generacije i pohvalnice će dobiti u Sarajevu od Reisu-l-uleme na Maturalnom danu. Također, najboljim učenicima Medrese pohvalnice je uručio muftija Mevlud ef. Dudić. Pohvalnice direktora Medrese dodijelio je muftija Kujević. Istaknute su i učenice koje su hifz okončale pred svojim muhafizama.
Skupu se obratio i predsjednik Mešihata muftija Dudić pokazujući na dragulje, kako kaže, ove škole.
– Ovo je posebna škola i ovo su posebna djeca, maturanti i maturantice. U septembru je bilo 30 godina kako je počela Medresa u Novom Pazaru i da nam je neko rekao šta će sve iz nje izaći, ne bismo mu vjerovali. Na stotine diplomiranih teologa, devet doktora nauka i tri narodna poslanika – svi su oni svršenici ove Medrese. Ova godina je isto bila prepuna iskušenja. Želim se javno zahvaliti našim vjernicima koji su u teškoj godini, kada je mnogo sektaških nevladinih i humanitarnih organizacija, kao i političara, nasrtalo na Islamsku zajednicu. U jednoj noći 640.000 eura muslimani su dali za izgradnju Medrese ovdje. Posto su dušmani htjeli umanjiti institucionalnost zekata i i sadakatu-l-fitra naši vjernici uplatili su mnogo više nego što je za Medresu uplaćeno. Ona je bajrak islama, slobode i nastavit ćemo je još hrabrije i dostojanstvenije promovirati.
Muftija Dudić je najavio osnivanje Udruženje svršenika Medrese što će predložiti na prvoj sjednici Mešihata.
Dovu je na kraju skupa proučio dr. Resad ef. Plojović, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe.
Skupu se predstavio i hor Medrese kao i maturantica sa učeničkom riječju.