Upriličena Svečana akademija Medrese Gazi Isa-beg u Preševu

U prepunoj sali Doma kulture odjeljenje Medrese Gazi Isa-beg u Preševu organiziralo je svečano obilježavanje mature treće generacije učenika i četvrte generacije učenica uz prisustvo najviših predstavnika Mešihata IZ-e u Srbiji predvođenih predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Delegaciju Medrese činili su predsjednik Uprave Medrese muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević i koordinator Medrese u Preševu prof. Ismail ef. Halimi, a svečanosti su prisustvovali i muftija preševski Ragmi ef. Destani i presjednik Medžlisa Preševo Ibrahim ef. Ahmeti, zatim predstavnik Rijaseta IZ-e u S. Makedoniji prof. Jusuf Zimeri, direktor Medrese “Hadži Šeh Šamija” iz Skadra Kujtim Derviši, direktor Medrese “Isa-beg” iz Skoplja Ibrahim Idrizi, potpredsjednik udruženja “Rumeli Vakfi” Jusuf Sedef, predsjednik džamijskog vijeća “Suna” Ćamil Dželili (Dietikon – Cyrih), predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života, te predstavnik kuvajtske fondacije Et-Turas Mahmud al Nedždi.  

„Preševo je vaša kuća baš kao što ste Vi nama pružili dobrodošlcu u Novom Pazaru i uvijek bili dobri domaćini“ – kazao je prof. Ismail ef. Halimi obraćajući se muftiji Dudiću i delegaciji Mešihata i Medrese.

Predsjednik Uprave Medrese muftija Kujević istakao da je Medresa stub opstanka, prosperiteta i uopćeno svih uspjeha muslimana.

Nakon učenja ilahija, najmlađi su simbolično dodijelili po ružu svakoj od učenica i učenicima.

Predsjednik Mešihata muftija Dudić uz aplauze i podršku svih prisutnih obratio se na albanskom jeziku.

„Mi smo jedno tijelo, koje ne može bez dvije noge. Bošnjaci i Albanci su jedno tijelo, a trup nam je islam, koji ne priznaje nacionalizam jer on vodi u širk. Medresa je vaš emanet, a zekat i sadekatu-l-fitr se daju za ovu Medresu. To je fetva i mora se poštovati. Vaši političari u Bujanovcu i Preševu vjerovatno opravdano nisu ovdje, ali kada dignu ruku protiv Islamske zajednice doživjet će propast, a vama je farz da se protiv takvih borite. Oni moraju biti na usluzi vašoj ulemi i pomagati Islamsku zajednicu. Svi koji se bore protiv islama, uleme i ahmedije doživjet će poniženje. Pozivam braću imame koji su se udaljili da se vrate i da radimo zajedno. Medresa je priznata u čitavom svijetu i gdje god postoji univerzitet priznate su joj diplome. Neki političari u S. Makedoniji ne znaju prepoznati nijednu medresu i razgovarao sam s reisom u Skoplju i vjerujem da će biti riješen i taj problem. Živite za islam, a ne od islama jer posebni ste dragulji u našem sistemu“ – poručio je muftija Dudić.

Dovu na kraju skupa proučio je muftija presevski Ragmi ef. Destani.