Muftija Dudić održao hutbu u Arap džamiji

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 09.07.2021. godine, održao je hutbu u novopazarskoj centralnoj Arap džamiji.

Hutbu je posvetio 26-ogodišnjici genocida nad muslimanima u Srebrenici u kojoj je, između ostalog, rekao:

– Na ovom svijetu propast dolazi samo s nasiljem, odnosno, nema nasilja, a da za sobom neće povući djelimičnu, ili potpunu katastrofu za počinitelje. To je princip koji iznosi Kur'an, knjiga kojoj je neistina strana. On kaže: A koliko je bilo nasilničkih sela i gradova koje smo zbrisali i poslije kojih smo druge narode podigli! (El-Enbija, 11)

Razlog uništenja je, dakle, bio taj što su činili nasilje, što otkrivaju njihove riječi: “Teško nama,” – oni bi govorili – “mi smo, zaista, nasilnici bili!” I kukali bi tako sve dok ih ne bismo učinili, kao žito požnjeveno, nepomičnim. (El-Enbija, 14-15)

Priznavali bi svoje zlodjelo kada bi već bilo kasno. Osim toga, ajet ukazuje na to da je ovaj princip stalno aktivan i da će uvijek biti na snazi – kazao je muftija Dudić.

Inače, u svim džematima na području Islamske zajednice danas je pročitana zajednička hutba posvećena genocidu u Srebrenici.