Zadovoljstvo – put do sreće i uspjeha na dunjaluku i ahiretu

Hvala Allahu, Plemenitom Gospodaru. Njemu zahvaljujemo na svim blagodatima i od Njega pomoć, uputu i oprost tražimo. Svjedočimo da nema drugog božanstva mimo Allaha, Jednog i Jedinog Gospodara.

Salevat i selam donosimo na Allahovog miljenika i posljednjeg poslanika, našeg učitelja i najljepšeg uzora, Muhammeda a.s., njegovu porodicu, vrle ashabe i sve čestite vjernike koji ga slijede do Sudnjeg dana

Poštovana braćo. Naš život na ovome svijetu je vrijeme i prilika da svako od nas pokaže svoju iskrenu vjeru u Uzvišenog Gospodara, da kroz različite situacije i iskušenja sa kojima se suočavamo, čvrstinom svoga imana i djelom potvrdimo ono što se u našim srcima nalazi. Jedna od ključnih osobina koja mora krasiti svakog vjernika tokom njegovog života na dunjaluku jeste zadovoljstvo, jer bez zadovoljstva nema istinske sreće, a ono je i potvrda iskrenog imana.

Onaj ko je zadovoljan Allahom kao Gospodarom, taj je u Allahovoj skupini koja će zasigurno uspjeti i pobijediti na ovom i budućem svijetu, kao što kaže Uzvišeni  Allah: ”Allah je zadovoljan njima, a i oni su zadovoljni Njime. Oni su na Allahovoj strani, a doista oni koji su na Allahovoj strani, oni su istinski pobjednici.“ (El-Mudžadele, 22)

Allahov Poslanik a.s. je rekao: „Budi zadovoljan sa onim što ti je Gospodar dao, zaista ćeš biti najbogatiji čovjek.“

Čovjek na ovome svijetu može biti imućan, odnosno imati imetak i uživati u različitim drugim blagodatima, ali je bogat samo onaj koji je svjestan da je taj imetak ili blagodat dar Uzvišenog Allaha, na kojem Mu je neizmjerno zahvalan i zadovoljan. Božiji Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Nije bogatstvo imati mnogo imetka, već je bogatstvo u zadovoljstvu srca i duše.”  Također je rečeno: ”Ko ispuni srce zadovoljstvom sa Allahom, Allah će njegova prsa ispuniti bogatstvom.“

Definicija zadovoljstva kod učenjaka jeste prijatno osjećanje i sretno srce u različitim stanjima. Postoje stanja ljudskog srca koja vjernik stalno mora imati u odnosu na ono što se dešava oko njega. Strpljenje nam treba u iskušenjima, zahvalnost u blagodatima, nada u Allahovu milost nam treba kada počinimo grijeh, a strah od Božije kazne je potreban da bi nas odvratio od griješenja i Njegove srdžbe. Prezir prema grijehu je nešto što moramo osjetiti kada svjedočimo njegovom činjenju, a ugodnost i radost trebaju ispuniti naša srca prilikom izvršenja ibadeta.

Neka su nam uvijek na umu riječi da se sreća na dunjaluku nalazi u dvjema stvarima: u srcu koje je zadovoljno sa onim što mu je Allah darovao od blagodati i duši koja smireno prihvata Allahovu odredbu.

Uzvišeni Gospodaru, daruj nam svijesti da budemo zahvalni na svim Tvojim darovima kojima nas častiš, a posebno blagodatima imana i dini islama. Podari nam snage da budemo zadovoljni sa Tvojom odredbom na dunjaluku.

Plemeniti Allahu, smiluj nam se, oprosti nam grijehe, sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti i poštedi nas Tvoje srdžbe zbog grijeha koje činimo. AMIN

Dr. Rešad ef. Plojović