Održana druga tribina „Na Božijem putu“

U amfiteatru FIS-a održana je druga po redu tribina „Na Božijem putu“ kojoj je prisustvovao i predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. U organizaciji Matice bošnjačke i Islamske zajednice govornici su bili generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj, imam iz Sjenice Ramiz ef. Hamidović, te imam Hadži Mehove džamije mr. Sead ef. Islamović.
„Prvo što je rahmetli muftija Zukorlić, kada je osnivan Mešihat 1993. godine uradio, kako bi formirao tim oko sebe, tražio je sekretara, odnosno tajnika. U to je vrijeme bilo jako teško naći 3 u 1: da je neko praktični vjernik, da ima adekvatno obrazovanje i da je pouzdan i povjerljiv. Rahmetli Muftija je morao tražiti iz uskog kruga svojih poznanika, a mi smo se znali prije toga tri godine, kroz buđenje nacionalnog pokreta 90-tih, a onda i kroz njegova predavanja u novopazarskim džamijama.“ Pored svog imetka i života, vjernici, ističe Škrijelj, mogu uvakufiti na Božijem putu i svoje vrijeme.
Bošnjaci su, ističe Ramiz ef. Hamidović, fenomen narod. Krem evropske elite smješten na najljepšem dijelu Evrope.
„Balkan je najljepši dio Evrope, neka znate. Kako jednom reče naš uvaženi Muftija, mi smo elita umeta, pa i šire. Od kad smo prihvatili islam mi države nemamo. Jezik nam pokušavaju uzeti, svrstali su nas u manjinu, a ne priznaju nam većinu. Ne dozvolimo nikada da raspravljamo o državi BiH, o Bošnjacima i bosanskom jeziku sa onima koji nas negiraju“ – istakao je Ramiz ef. Hamidović.
Sead ef. Islamović u svom obraćanju posebno se osvrnuo na ljude iz raznih sektora koji svojim djelovanjem mogu zaslužiti zadovoljstvo na Božijem putu.
„Što se tiče političkog sektora, on je jedan od posebnih koji treba raditi na Allahovom putu iskreno. Ne smije se dešavati da neko od njih proda ili izda. Poslanik a.s. imao je svoje izaslanike koje slao, njima su nuđeni milioni – niko od njih ništa prihvatio nije što bi Poslaniku a.s. ili muslimanima učinilo nažao“ – kazao je Sead ef. Islamović.
Poseban emanet jeste i na odgajatelje, vaspitače i nastavnike, navodi Sead ef. Islamović.
„Istina je istina od samog početka, zabluda je zabluda od samog početka i dok se istina propagira i bori se za istinu, ona je jača. Kad istina posustane, normalno je da će laž da je nadjača. Uzvišeni Allah kaže: – Ako vi pomognete Allaha, doista će Allah pomoći i vas.“
Predsjednik MOK-a Ammar ef. Nuhambašić proučio je ilahiju i tako razgalio duše prisutnih. Dovu na kraju uputio je glavni imam Novopazarskog medžlisa dr. Enver ef. Omerović