Tribinom u Prijepolju muftija dr. Hasanović okončao posjetu Sandžaku

U Prijepolju je u subotu 05.02.2022. godine nakon jacije namaza u Mahmud begovoj džamiji održana tribina na kojoj su govorili predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija akademik Aziz ef. Hasanović.

Obraćajući se prisutnima, muftija Dudić je istakao da je Islamska zajednica u Hrvatskoj urnek kako treba da izgleda jedna uređena i uspješna islamska zajednica.

“Ovo je prva tribina u mjesecu Redžebu koja se u ovoj Limskoj Dolini organizira svake hefte u organizaciji Vjersko-prosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Građani Prijepolja i Sandžaka su počašćeni da gost predavač bude muftija akademik Aziz ef. Hasanović. On je u prethodna dva dana boravio u posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, rekao je muftija Dudić i dodao:”Želim da svjedočim da je Islamska zajednica u Hrvatskoj organizirana zajednica, braća dolaze kod braće, ahbabi dolaze kod ahbaba, i danas, a i mnogo puta ranije, akademik Aziz ef. Hasanović je sa svojim saradnicima bio dio ove naše zajednice. Uvijek i na svakom mjestu i kada nam je bilo teško i kada je bilo manje teško, on je dolazio da pošalje poruku i pokaže na čijoj je on strani.”

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović naglasio je da je zadovoljan što je u Sandžaku vidio veliki intelektualni potencijal i mlade obrazovane imame.

“Muslimani cijelog svijeta okupljeni oko šehadeta čine Ummet i šehadet je ta nit koja nas povezuje po cijelom svijetu i mi smo zahvalni Uzvišenom Allahu da nas je počastio da budemo dio ummeta Muhammeda a.s. Kada se uzme da smo svi jedan umet i jedna zajednica, otuda proizilaze obaveze da jedni druge moramo upoznavati, da jedni druge moramo posjećivati, da jedni druge moramo pomagati. Ono što obrabruje u Sandžaku jeste veliki intelektualni potencijal koji se mora iskoristiti i koji može biti brend Islamske zajednice, koji se odgaja i obrazuje kroz instituciju Medrese Gazi Isa-beg, instituciju koja se zove Fakultet za islamske studije, instituciju koja se zove Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru. To je veliki potencijal koji obrazuje učitelje u vjeri koji su spremni preuzeti emanet tumačenja vjere na prostoru Evrope.”

Na kraju se prisutnim vjernicima u Mahmud begovoj džamiji – Velika džamija, obratio Glavni imam Medžlisa IZ-e Prijepolje Aref ef. Duraković koji se zahvalio muftijama što su posjetili Limsku Dolinu.