Klanjana dženaza Kadru ef. Huremu

U petak, 08.04.2022. godine, nakon džuma namaza u džematu Zabrđe, Medžlis Islamske zajednice Priboj, klanjana je dženaza namaz Kadru ef. Huremu, dugogodišnjem imamu u penziji.
Kadro ef. je jedan od rijetkih imama koji je čitav svoj radni vijek proveo u jednom džematu i jednom Medžlisu. Pune 42 godine Kadro ef. Hurem je službovao u džematu Zabrđe, a i nakon odlaska u penziju nastavio je služiti emanetu imameta i hatabeta dok ga bolest nije spriječila dalje u tome.
U svom obraćanju glavni imam Medžlisa Priboj msc. Harun ef. Eminagić prenio je hatarnamu predsjednika Mešihata, muftije dr. Mevlud ef. Dudića i istakao da su Kadrovim ef. preseljenjem izgubili mudru glavu među mladim pribojskim imamima kojima je uvijek bio podrška. Nije se libio držati žeravicu islama i u vremenu ratnog vihora pješačeći i do sedam sati kako bi obavio džuma namaz sa svojim džematlijama. Kao što je i sam živio i njegovao islam u svom životu, isti je prenio i na svoj evlad među kojima su dvojica sinova svršenika Gazi Isa-beg medrese.
Izaslanik predsjednika Mešihata, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević je istakao da je jedna od najvećih ovodunjalučkih blagodati ulaganje u znanje, kako je to činio Kadro ef. školujući svoje šestero djece u najtežim vremenima, a pritom čuvajući i vjeru na kapiji Sandžaka.
Dženazu namaz predvodio je najstariji sin Muhamed ef. Hurem koji je nastavio voditi džemat Zabrđe nakon svog baba.
Dženazi su prisustvovali svi pribojski imami, kao i imami iz Višegrada, Rudog i Prijepolja, te mnogobrojni džematlije.