Saopštenje Muftijstva novosadskog

U danu u kojem smo ispratili grupu od 80 gostiju iz Muftijstva travničkog, sa velikim ogorčenjem i zabrinutošću dobili smo informaciju da se na svečanosti povodom završetka četvorogodišnjeg školovanja učenika O.Š. “Vasa Stajić” u Novom Sadu emitovala nacionalistička pjesma koja poziva na mržnju, neprijateljstvo i isključivost.

Tri dana provedena sa gostima iz Travnika iskoristili smo da im pokažemo ljepote Vojvodine i sa ponosom im govorili da 25 različitih nacija u ovoj pokrajini živi i funkcioniše kao jedan narod.

Ova vijest nas je iznenadila i zabrinula da će tradicionalno dobri i korektni odnosi između većinskog naroda i muslimana općenito biti narušeni.

Zato, očekujemo od nadležnih državnih organa Republike Srbije, prije svega od Ministarstva prosvjete, da adekvatno reaguju i sankcionišu odgovorne osobe za ovaj događaj.

Uprkos ovom i sličnim nemilim događajima, Islamska zajednica i njeni vjernici u Republici Srbiji ostaće trajno opredijeljeni za mir i očuvanje tradicionalno dobrih susjedskih odnosa.

Muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović