Svečanom akademijom u Sarajevu obilježeni Dan Sandžaka i Dan državnosti BiH: 74 stipendije za učenike i studente

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka večeras je u Sarajevu organizovalo Svečanu akademiju povodom obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka i 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečana akademija je održana u prisustvu brojnih Sandžaklija među kojima i uglednih zvanica iz religijskog i šireg društvenog te političkog života Sandžaka i Bosne i Hercegovine, ambasador i predstavnik ambasade iz Crne Gore, odnosno Republike Turske, političari i diplomate iz regije te brojni akademski radnici, drugi gosti. Među prisutnima je bio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud-ef. Dudić.

Baštinici vrijednosti

Uz prigodan program i obraćanja zvanica najznačajniji dio svečanosti bila je dodjela stipendija, odnosno zahvalnica donatorima stipendija za učenike i studente iz Sandžaka te dijelom iz Srebrenice.

Predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Srbije Ekrem Lekić obratio se i prisutnima poželio dobrodošlicu.

– Imam potrebu da posebnu zahvalnost iskažem prema najboljima među nama, koji se svojom humanošću nesebično iz godine u godinu dokazuju u projektu stipendiranja učenika i studenata. Veliko i neizmjerno hvala svima njima – kazao je Lekić.

Posebno je zahvalio prisutnim zvanicama te ustanovama, institucijama i pojedincima koji podržavaju rad Udruženja.

– Svi mi koji baštinimo antifažizam, toleranciju, zajedništvo, uvažavanje različitosti, poštovanje jednih prema drugima, multikulturalizam, ljubav, a ne mržnju – pred ljudima i pred Dragim Bogom smo na pravom putu. Nastavit ćemo našu djecu da vaspitavamo u tom duhu – poručio je Lekić.

Osigurane sedamdeset i četiri stipendije

U nastavku programa o historijskim događajima ZAVNOS-a i ZAVNOBIH-a te njihovom značaju govorio je akademik Enver Halilović.

Kraća obraćanja imali su emeritus Enes Pelidija, član Upravnog odbora Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca, muftija Mevlud-ef. Dudić, načelnik općine Ilidža Nermin Muzur i predsjednica Skupštine Opštine Bijelo Polje Nemša Omerhodžić.

Najsvečaniji događaj Akademije, kako su istakli organizatori, bila je dodjela stipendija za nadarene učenike osnovnih i srednjih škola te studente. Svih sedamdeset i četiri aplikanta za stipendije, zahvaljujući ispunjavanju svih uslova te dovoljnom broju donatora ostvarili su pravo na stipendije.

U nastavku svečanosti su dodijeljene zahvalnice pravnim i fizičkim licima koji su donirali sredstva za stipendiranje u ovoj školskoj i akademskoj godini.

Zahvalnice su uručili članovi Komisije za dodjelu stipndija: Firdus Hamzagić, predsjednike, te članovi Bećo Hasanović i Ismet Ramčilović.

Bosna je matica svih Bošnjaka

Muftija Dudić je uputio čestitke Udruženju građana porijeklom iz Sandžaka, koji svake godine u Sarajevu obilježava Dan Sandžaka i Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

– Dan Sandžaka nas podsjeća na 20. novembar 1943. godine i ZAVNOS-a koji se održao u Taslidži (Pljevlja) i Dan Sandžaka je, kako je Ustavom Republike Srbije definisano, neradni dan za Bošnjake koji žive u Sandžaku i Srbiji – istakao je muftija Dudić za medije.

P1640507.JPG -  Svečanom akademijom u Sarajevu obilježeni Dan Sandžaka i Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Sedamdeset i četiri stipendije za učenike i studente
Muftija Mevlud Dudić

Podsjetio je na značajnu posvećenost Sandžaklija spomenutim datumima od historijske važnosti za Sandžak i Bosnu i Hercegovinu posebno naglasivši aktivnosti tim povodom koje se održavaju u bošnjačkoj dijaspori u drugoj polovini novembra.

– Ovo je idealna prilika da u glavnom gradu svih Bošnjaka, bez obzira gdje žive – s ove ili one strane Drine, prisjetimo se da smo mi jedno tijelo. Bosna i Hercegovina i Sandžak su domovinski prostor Bošnjaka. Ja čvrsto vjerujem da će Bošnjaci porijeklom iz Sandžaka biti dodatna energija u unapređenju odnosa između Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Mi se nikada nismo odricali svoje matične države i svog glavnog grada. Volio bih da je to obostrano. Kao da pomalo postoji zahladnjeli odnos matice Bosne i Hercegovine prema Bošnjacima koji žive u Sandžaku, Kosovu, Makedoniji i diljem čitavog svijeta.

Pozvao bih bošnjačke političare iz Bosne da se približe nama Sandžaklijama i da više čine na zbližavanju Bošnjaka Bosne i Sandžaka. Mi smo tu i mi nećemo sigurno nigdje, osim što ćemo snažnije raditi.

Što više dolazite u Sarajevo, a mi to činimo skoro svake sedmice, mi mo bliži jedni drugima. Zato, pozivam Bošnjake iz Bosne da češće dolaze u Sandžak da bismo bili bliski jedni drugima – poruka je muftije Dudića.

Program Svečane akademije je upotpunjen muzičkim nastupima Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Proleter” iz Sarajeva i izvedbama sevdalinki Hasibe Agić.

(H.H./Preporod.info)