Položen kamen temeljac za Islamski centar u Velikoj Župi kod Prijepolja

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muftijstva sandžačkog i Medžlisa IZ-e Prijepolje, 15.03.2023. godine,  položen je kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u Velikoj Župi kod Prijepolja.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su: delegacija Islamske zajednice predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, gost iz Kuvajta šejh Mahmud En-Nedžmi, glavni imami, imami, predsjednici medžlisa, rukovodioci ustanova, predstavnici političkog i društvenog života, kao i brojni drugi.

Prisutnima se u ime domaćina obratio predsjednik Medžlisa IZ-e Prijepolje Admir ef. Gojak, a zatim i glavni imam Aref ef. Duraković.

Direktor Vakufske direkcije muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević je istakao da ovaj objekat gradi Islamska zajednica koja je najbitnija institucija muslimana.

Ovaj svečani skup je poselamio i gost iz Kuvajta, direktor fondacije Et-Turas šejh Mahmud En-Nedžmi, naglasivši značaj izgradnje ovog Islamskog centra.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić poručio je prisutnima da muslimanima bez Islamske zajednice nema opstanka.

“Trideset godina smo pravili institucije kroz Mešihat i baš kad treba ono se i desi. Evo u tridesetoj godišnjici formiranja i nastanka Mešihata mi udaramo temelj edukativno-obrazovnom, tj. Islamskom centru ovdje. Ništa ovo ne bi moglo da nije bilo ove džamije, a ništa i ne može bez čvrstih institucija. Zato je Islamska zajednica majka svih muslimana i svi oni koji okrenu leđa ili glavu svojoj majci bit će poniženi, koji podignu ruku na svoju majku crna obraza će hodati na dunjaluku. Islamska zajednica  je nama najbitnija, bez nje smo niko i ništa, zapamtite braćo i sestre. Zajednica nas uči da budemo ljudi, zajednica nas uči kako da koračamo, kako da se ponašamo. Sve može nestati, ali Islamska zajednica neće i ne smije nestati, ako Bog da.”

Na kraju je dovu proučio predsjednik Medžlisa IZ-e Sjenica hfz. Kemal ef. Mahmutović.