Predsjednik Mešihata na iftaru u džematu Nur

Tradicionalno svake godine džemat Nur džamije u novopazarskom naselju Mur priređuje iftar za postače. Iftaru, u nedjelju 25.03.2023. godine, prisustvovalo oko 300 džematlija. Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić predvodio je delegaciju koju su činili muftije, imami, hafizi i predstavnici medžlisa.

S akšamskim ezanom džematlije su se iftarile vodom i hurmama, a zatim je akšam namaz predvodio predsjednik Mešihata.

Nakon raskošnog iftara prisutnima se obratio imam Nur džamije hfz. Adnan ef. Dupljak. Zahvalio se svima onima koji pomažu proširenje ove džamije, kao i onima koji su priredili iftar.

Nakon toga, muftija Dudić u svom obraćanju uputio je dovu Gospodaru da sve vjernike obaspe milošću: “Moja dova u ovom trenutku jeste da nam ukabuli današnji post i da nas pomogne samo u onome što vodi Njemu i čime je On zadovoljan. Naša dova večeras je da ujedini naša srca, da se smiluje našim najmilijima koji su promijenili način života i da im oprosti. Naša dova večeras je i da Uzvišeni pomogne ummet Resulullaha s.a.v.s., da ozdravi bolesne, da olakša siromašnima. Naša dova je da Uzvišeni ukabuli svakom od vas koji ste sebe ugradili u ovaj objekat.”

Ono što radimo na ovom prolaznom svijetu svjedočit će za nas ili protiv nas, kazao je predsjednik Mešihata.

“I kada odemo sa ovog svijeta ovo će svjedočiti za nas. Bit će Allahov nur, naše svjetlo u kaburu, naš zalog za budući svijet. Sve dok se ovdje Allahu na sedždu bude padalo, onima koji su ovo ostavili kapat će sevapi. Tako to Allah daje – jedne koji su svjesni, a i druge koji nisu baš dovoljno svjesni. Sa nama ili bez nas – islama će biti. Na nama je da se zapitamo šta smo uradili. Kada budemo pitani sa čim smo došli pred Gospodara, potrudimo se da ponesemo nešto sa sobom”, podvukao je muftija Dudić.

Potaknut aktivnostima pripadnika islama na društvenim grupama u toku Ramazana, muftija Dudić je skrenuo pažnju vjernicima da vode računa o svojim objavama i da se čuvaju tuđeg hakka kako ne bi postali sastavni dio fitne, uz preporuku da se posvete ibadetu i da vrijeme koje provode na internetu troše u korištenju ramazanskih blagodati.

Dovu na kraju iftarskog druženja proučio je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Prije teravih namaza, prisutnima se obratio zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović, koji je sa imamom hfz. Adnan ef. Dupljakom i predvodio teraviju.