Ispraćamo još jedan Ramazan

Hvala Allahu, Milostivom Gospodaru, Koji postom mjeseca Ramazana odlikova i počasti ummet Muhammeda a.s. nad svim ostalim ummetima.

Hvala Njemu Uzvišenom što postačima iz ummeta Muhammeda a.s. obeća posebnu nagradu i za njih pripremi vrata Dženneta, da kroz njih u Džennet uđu, te da strahote i patnje Sudnjega dana ne osjete.

Hvala Ti, Uzvišeni Allahu, što nam darova Ramazan kao priliku da naše duše očistimo, da se Tebi približimo, Tvoju milost i oprost zaslužimo, a svoje stanje popravimo.

Hvala Tebi Gospodaru što nas počasti bereketom Kadarske noći, da se u njoj grijeha oslobodimo i spas dobijemo, koju, poučeni sunnetom Tvog Miljenika, svi aktivno kroz pojačane ibadete tražimo u neparnim noćima zadnje trećine ovog blagoslovljenog mjeseca.

Poštovana braćo, Ramazan se bliži kraju, odbrojavamo njegove posljednje dane i noći. Danas je 23-ći dan ovog mubarek mjeseca i posljednja džuma u njemu. Sigurno je nekima među nama ovo posljednji Ramazan kojeg poste, a nekima možda i zadnja džuma ili posljednji dani u životu, te stoga pametno iskoristimo ove mubarek dane, noći, sahate i minute blagoslovljenog mjeseca, jer su oni najvrjedniji.

Kada bi nastupila posljednja trećina Ramazana naš Poslanik a.s. pojačao bi ibadete, što potvrđuju riječi Aiše r.a.: „Kada bi došla posljednja trećina Ramazana, Poslanik bi smotao svoju posteljinu, noći bi provodio u ibadetu i budio bi svoje ukućane da to isto čine.“

Prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. kao jednu od pet počasti u Ramazanu za iskrene članove svog ummeta naveo da im se „opraštaju grijesi zadnju noć Ramazana! A neko od ashaba upita: ”Je li to noć Kadra, o Allahov Poslaniče?” ”Ne” – odgovori on – ”jer radnik prima punu nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao!”“

Činjenica da se pred nama nalazi Kadarska noć, to jest noć objave Kur'ana, treba podstaći svakoga od nas da se zapitamo kakav je naš odnos prema Allahovoj knjizi? Koliko čitamo i izučavamo Allahovu knjigu? Koliko poznajemo njene propise, koliko je istinski slijedimo? Da li po njoj živimo? Je li nam je ona glavni putokaz i vodilja na dunjaluku? Da li sreću i uspjeh na dunjaluku tražimo na način kako nas je Allah Uzvišeni Kur'anom uputio, ili to pokušavamo učiniti alternativnim putevima. Kur'anska uputa, braćo, nema alternativu, jer svi dunjalučki putokazi, mimo Kur'ana, put su u nesreću i mučan život. Popravimo naš odnos prema Allahovoj knjizi, pa će Kur'an popraviti naše individualno stanje i donijeti sreću nama i našim porodicama. Uzvišeni Allah je rekao:

„A onaj ko okrene glavu od Moje Knjige, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživjeti.“ (Taha, 124)

„Ovaj Kuran vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.“ (El-Isra, 9)

Poštovana braćo postači, pred nama je još šest odlučujućih dana Ramazana, koji će odrediti kakav će biti ovaj naš Ramazan. U ovim danima ćemo našim postupcima i ibadetima presudno uticati hoće li naša nagrada biti potpuna, a grijesi oprošteni; hoće li se naš post čist prema Allahu uzdići, ili će na njemu ostati fleke koje će spriječiti njegovo uzdizanje prema Uzvišenom, jer je On Čist i ne prima ništa drugo osim ono što je potpuno čisto.

Ovo je dovoljan razlog da se svako od nas zabrine nad svojim ibadetima i razmisli šta će činiti u ovim danima i noćima? Hoće li nemaran biti, ili će se dodatno potruditi, pa ih u pojačanom ibadetu, namazu, zikru, dovi i učenju Kur'ana provesti, u njima svoj post sadekatu-l-fitrom očistiti, a imetak zekatom oplemeniti i zaštititi.

Sadekatu-l-fitr, braćo, nije obična sadaka koju možemo po našoj procjeni izdvojiti i kome hoćemo udijeliti. On je obavezna – vadžib sadaka kojom čistimo naš post, od koje zavisi hoće li on biti potpuno čist, ili će na njemu ostati mrlje i prljavština od grijeha koje su naši jezici, oči, ruke, noge i misli tokom Ramazana nemarno činili. Prenosi se da je Muhammed a.s. rekao: „Ramazanski post lebdi između nebesa i Zemlje i neće biti uzdignut Allahu dok se ne udijeli sadekatu-l-fitr.“ Abdullah ibn Omer r.a. kaže: „Poslanik a.s. je naredio davanje sadekatu-l-fitra svakom slobodnom muslimanu i robu, muškarcu i ženi, velikom i malom…“

Obveznik sadekatu-l-fitra jeste svaka osoba koja ima dovoljno imetka da podmiri potrebe svoje porodice u danima Bajrama i pretekne joj onoliko imetka koliko je dovoljno da se izmiri sadekatu-l-fitr. Ovu obavezu dužan je izvršiti staratelj porodice prije obavljanja bajram namaza, za sebe i sve članove porodice koje izdržava, bez obzira na njihovu starosnu dob, a najispravniji i najsigurniji način da se ova obaveza izvrši jeste posredstvom naših džamija i imama. Oni su tu za sve vas, njihova su vrata uvijek otvorena za svakoga, da dođe i bez kucanja uđe, da se lijepo osjeća i imanom napoji, da svoju porodicu i djecu prema njima usmjeri, da im se na pravi put ukaže i propisi vjere objasne.

Poštovana braćo, našim institucionalnim izdvajanjem zekata i sadekatu-l-fitra snažimo naše džemate, jačamo našu Zajednicu i pokazujemo ozbiljnost, zrelost i svijest, ali i odgovornost prema našoj djeci i njihovoj budućnosti. Mi ne možemo napredovati bez jakih džemata. Preduslov za jake džemate su dobri i učeni imami. Dobri imami stasavaju kroz naša obdaništa, Školu Kur'ana i školuju se u našoj Medresi i na Islamskom fakultetu. A sve ove ustanove, kao i mnoge druge, poput Centra za humanitarni rad Hajrat, funkcionišu i razvijaju se zahvaljujući našem zekatu i sadekatu-l-fitru, o njima vodi brigu Islamska zajednica i finansira ih iz Bejtul-mala. Ove ustanove su potrebne svima nama, one su donijele svjetlo i ljepotu u naše domove i džamije, u naše čaršije i gradove. Njihovo svjetlo, to jest svjetlo vjere, svako vidi i osjeća, vjernici u njemu uživaju, a nekima ono smeta i rado bi da ga ugase, međutim u tome neće nikada uspjeti, jer je to Allahovo svjetlo, a On Uzvišeni garantuje da će ono sijati:

„Oni žele da ugase Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah će učiniti da svjetla Njegova uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima.“ (As-Saf, 8)

Poštovana braćo, nadamo se i molimo Uzvišenog Allaha da budemo od onih kojima su dove uslišane, namazi, post, zekat i sadake primljeni, a nagrada za sva dobra djela koja smo činili mnogostruko uvećana. Da smo našim pokajanjem – tevbom i traženjem oprosta – istigfarom zaslužili oprost i Allahovu milost, da ćemo biti oslobođeni i zaštićeni kazne na Ahiretu, te da ćemo biti od onih koje će Allah milostivi u Džennet na vrata Rejjan uvesti.

Ne zaboravimo da se i nakon isteka Ramazana moramo nastaviti truditi da budemo dobri muslimani, kao što nas je Ramazan učio: da vjerujemo i dobra djela činimo, da iskreni budemo, da propisane namaze obavljamo, da članove porodice pomažemo, da sadaku dijelimo i druge obaveze izvršavamo, da ljude oko sebe poštujemo i uvažavamo, da ih našim jezikom i djelima ne uznemiravamo, da se protiv nepravde i nasilja borimo, da međusobno, a posebno prema onima koji su u nevolji, solidarni budemo, da čast i dostojanstvo čuvamo, da istinu govorimo i za nju se borimo, a da se laži čuvamo i njenim nosiocima suprotstavljamo.

Gospodaru naš, podari nam snage da dok smo živi na putu Tvoje vjere ustrajemo i uspijemo. Smiluj nam se i podari Svoju pomoć kao što Si Se smilovao i pomogao  Tvom miljeniku Muhammedu a.s. i njegovim ashabima. Zbliži naša srca, ujedini naše safove, podari nam blagodat i snagu jedinstva, sačuvaj podjela i ojačaj našu Zajednicu. Zaštiti nas od svih onih koji nama i našoj vjeri ne žele dobro i učini da nam njihove spletke ne naude. Smiluj nam Se da dočekamo još mnogo Ramazana i da bajramske dane provedemo u blagostanju sa članovima naših porodica i rodbinom.

Gospodaru naš, Ti Si Onaj Koji oprašta, voliš opraštanje, pa oprosti nama.

AMIN, ja Rabbe-l-alemin.

 

Zamjenik predsjednika Mešihata

Muftija dr. Rešad ef. Plojović