Predsjednik Mešihata primio akademika Veliju Murića

Dana 06.06.2023. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je akademika Veliju Murića, uglednog advokata iz Rožaja, u znak zahvalnosti za višedecenijsko angažovanje u odbrani Bošnjaka i bošnjačkih interesa u Sandžaku.

Akademik Murić zahvalio se muftiji Dudiću na prijemu naglasivši da mu čini posebnu čast i zadovoljstvo gostovanje kod najvišeg vjerskog autoriteta muslimana u Sandžaku.
Akademik Velija Murić rođen je kod Tutina 1948. godine. Bio je sudija rožajskog Opštinskog suda, prvi državni tužilac u Rožajama i prvi istražni sudija Višeg suda u Bijelom Polju bošnjačke nacionalnosti.
Svoju advokatsku karijeru posvetio je odbrani ljudskih prava Bošnjaka u slučajevima kao što su: Bjelopoljski proces 90-ih godina, otmica Bošnjaka iz voza u Štrpcima, genocid nad Bošnjacima u pljevaljskoj Bukovici, deportacija Bošnjaka iz Crne Gore u vrijeme agresije na BiH i drugi.
Počasni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, osnivač Nevladine organizacije „Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava“, te kolumnista dnevnih novina Vijesti i Dan, kao i portala Bošnjaci.net i Sandžak.press.