Uručena idžazetnama kurra-hafizu Elvedinu Avdoviću


Posebna noć u glavnoj novopazarskoj Arap džamiji. Pred sandžačkom ulemom, svojim muhafizom i do posljednjeg mjesta ispunjenoj džamiji vjernicima, 18.09.2023. godine, nakon jacije namaza, hfz. Elvedin Avdović proučio je posljednje ajete iz Časnog Kur’ana i tako stekao zvanje kurra-hafiza na sedam kiraeta, nakon što je 2014. godine postao hafiz pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH.

Njegov muhafiz i imam Arap džamije kurra-hafiz Sabahudin ef. Jerebičanin, koji je idžazetnamu za deset kiraeta stekao u Medini, obratio se prisutnima u uvodnom dijelu svečanosti.
Kurra-hafiz Elvedin Avdović proučio je posljednjih šest sura iz Kur’ana na svih sedam kiraeta i tako zvanično uspješno okončao novo poglavlje kur’anskih znanosti, praćen tekbirima uz poruku da je Novi Pazar grad u kojem se uzdiže Allahova Riječ.

Nakon što je kurra-hafizu Avdoviću uručio idžazetnamu, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

“Nesvakidašnja svečanost i događaj. Kur’an je objavljen na sedam dijalekata – uči nas Poslanik a.s. On je uspio savladati znanje na svih sedam načina. Kao zajednica počašćeni smo da je on sa ovom idžazetnamom u silsili svih onih koji su prošli kroz taj sistem sve do Poslanika a.s. Uvjeren sam da će preuzeti emanet dostojanstvenog čuvanja stečenog znanja i da će na Sudnjem danu, kada se susretne sa Poslanikom a.s., biti sretan i ponosan što je stao u saf svih onih koji imaju silsilu sve do Poslanika s.a.w.s. Ponosan sam i sretan što sam dio ovog ibadeta večeras. Ovo je veliki emanet, ali ovo govori o našem kurra-hafizu na sedam kiraeta da on želi svoj život da provede na organiziran način. Kur’an nas uči da budemo organizirana zajednica, da se poštuju pravila na svakom mjestu, a posebno kada su u pitanju džemat i džamija”, kazao je muftija Dudić.

Na kraju svečanosti, kurra-hafizu Elvedinu Avdoviću uručeni su ključevi automobila marke Pasat B8, hediju džemata Arap džamije i bliskih prijatelja koji su mu se na ovaj način zahvalili za ovaj veliki uspjeh.

Dovu je na kraju skupa proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.