Predsjednik Mešihata posjetio Medžlis Prijepolje


U petak, 22.09.2023. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef Dudić sa delegacijom posjetio je Medžlis IZ-e Prijepolje i susreo se sa imamima ovog Medžlisa.

Povod posjete jeste skandalozna odluka Osnovnog suda u ovome gradu kojom se usvaja tužbeni zahtjev paravjerske tvorevine protiv Mešihata Islamske zajednice i imama džamije Elmedin ef. Bećirovića,l za navodno ometanje državine na objektu Mahmut-begove džamije, kojom je poništeno prvostepeno rješenje istog suda kojim je pomenuta tužba bila odbijena.

Muftija Dudić je nakon izvještaja od strane advokata S. Hajdarevića, koji je vodio ovaj slučaj, naglasio da se radi o skandaloznoj odluci Suda koju potpisuje sudija T.K.Š., koja kompromituje Sud u Prijepolju i vraća ga u vrijeme 2007. godine, kada je ovaj organ sa nečasnim pojedincima u njemu bio udarna pesnica i podrška pučistima iz redova imama u borbi protiv jedine legalne i legitimne Islamske zajednice i njene uleme i vjernika u Prijepolju.

Naglašeno je da će se na pomenuto rjesenje Suda uputiti žalba u zakonskom roku Višem sudu u Užicu, uz očekivanje da se sramna i tendenciozna, a po tvrdnji bolje upućenih u predmet i politička odluka sudije Osnovnog suda u Prijepolju poništi, te da Mešihat i vjernici neće dozvoliti da Sud arbitrira o tome koja džamija će kome pripasti, već da će takve odluke donositi organi Islamske zajednice.

Također, izraženo je žaljenje da je sudija koja potpisuje Rješenje  očigledno potpala pod uticaj određenih struktura, čime je dovela u pitanje povjerenje Islamske zajednice i muslimana u rad ovog organa, čiji rad i odluke ne smiju biti tendenciozne, političke, niti rezultat uticaja bilo kojeg faktora za strane.

Nakon sastanka sa rukovodstvom i imamima, delegacija Mešihata je predvodila džuma namaz i održala  hutbe u prijepoljskim džamijama i to: muftija dr. Mevlud ef. Dudić u glavnoj Mahmut-begovoj džamiji, muftija dr. Rešad ef. Plojović u Vakuf džamiji, dr. Hajrudin Balić u džamiji u Šarampovu, mr. Edin ef. Redžepović u Župi i dr. Enver ef. Omerović u Brodarevu, gdje je pored govora o Allahovom Poslaniku bilo riječi i o pomenutoj odluci Suda i mogućim posljedicama iste, te potrebi da vjernici moraju biti strpljivi, budni i spremni braniti svoju čast i dostojanstvo i imovinu Islamske zajednice.

Nakom sastanka i džume u Prijepolju, delegacija Mešihata na čelu sa predsjednikom posjetila je Medžlis Brodarevo i obišla radove na Edukativnom centru koji se privode kraju.