Završena savjetovanja o mektebskoj pouci 


Povodom početka nove mektebske godine, u periodu od 25. do 30. septembra 2023. godine, u organizaciji Vjersko-prosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji održana su Savjetovanja o mektebu i mektebskoj pouci u svim medžlisima Muftijstva sandžačkog kojim su prisustvovali  i izlaganje imali rukovodioc Vjersko-prosvjetne službe muftija dr. Rešad ef. Plojović i šef Odjela za mekteb msc. Harun ef. Eminagić.

Prvo savjetovanje održano je u Novom Pazaru, kao najvećem medžlisu, potom naredni dan u Tutinu i Sjenici i posljednje u Priboju za medžlise Limske doline.

Savjetovanju su prisustvovali brojni imami i muallimi iz pomenutih medžlisa na kojima se, između ostalog, govorilo o neophodnosti rada po novom Nastavnom planu i programu, kao i novim ilmihalima. Razgovaralo se o problemima i izazovima sa kojima se muallimi suočavaju u svom radu, kao i o načinima unapređenja mektebske pouke.

Drugi dio sastanka iskorišten je za pitanja i odgovore, ali i da se razgovara i prisutni informišu o aktuelnim temama vezanim za rad Islamske zajednice općenito.

Nakon savjetovanja u Priboju, u subotu 30. septembra delegacija Mešihata predvođena zamjenikom predsjednika, muftijom dr. Rešad ef. Plojovićem, koju su činili i glavni imami iz Tutina, Sjenice, Prijepolja i Brodareva, te imami Limske doline, prisustvovala je mevludskoj svečanosti upriličenoj u povodu mjeseca rebiu-l-evvela.