Obilježeno 30 godina Medrese u Zagrebu

Nizom manifestacija i prigodnim programom u petak i subotu 3-4. oktobra tekuće godine obilježen je jubilej 30 godina postojanja Medrese “Dr. Ahmed Smajlović” u Zagrebu.

Tim povodom je u petak uvečer u kongresnoj dvorani Islamskog centra u Zagrebu, u prisustvu Reisu-l-uleme i gostiju iz okruženja, održana promocija Monografije Medrese na kojoj su govorili bivši zagrebački muftija Šefko ef. Omerbašić i aktuelni muftija i predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj akademik dr. Aziz ef. Hasanović, te svi direktori koji su vodili Medresu od njenog osnivanja do danas.
Potom je u subotu, nakon podne namaza, upriličena Svečana akademija u prepunoj dvorani Studentskog centra u Zagrebu.
Promociji Monografije i Svečanoj akademiji su pored domaćina prisustvovale i brojne delegacije iz BiH i okruženja, na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Husein ef. Kavazovićem, te predstavnici gradske i državne vlasti, kao i predstavnici brojnih ambasada.
U ime predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji prisustvovala je delegacija koju su činili zamjenik predsjednika muftija dr. Rešad ef. Plojović i dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Omerović.
Medresa u Zagrebu osnovana je 1993. godine, potom je 2007. transformirana u opću Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića, čiju je diplomu od osnivanja do danas ponijelo 532 svrsenika.