Predsjednik Mešihata primio generalnog konzula R. Turske

Dana 13.11.2023. godine, novoimenovani generalni konzul R. Turske u Novom Pazaru g. Osman Pešmen posjetio je predsjednika Mešihata Islamske zajednice muftiju dr. Mevlud ef. Dudića.
Tom prilikom, muftija Dudić je izrazio zadovoljstvo da nakon više od dvije godine od otvorenja Generalnog konzulata R. Turske po prvi put Mešihat posjećuje čelnik ove diplomatske institucije, posebno imajući u vidu, kako je rekao, da su oči Bošnjaka Sandžaka uvijek uprte ka Turskoj i njenom predsjedniku, a posebno sada u ovim teškim danima za Palestinu i narod Gaze.
Također, predsjednik Mešihata je gosta upoznao sa historijatom Islamske zajednice i njenom strukturom, s posebnim naglaskom na odgojno-obrazovnim ustanovama koje smo naslijedili od Osmanlija, kao što su sibjan-mektebi i medrese.
Generalni konzul Pešmen iskazao je svoju radost da je na samom početku svog mandata posjetio Mešihat i njegovog predsjednika uz nadu da će svojim angažmanom doprinijeti vraćanju jedinstva Islamske zajednice, naglasivši da Mešihat i muslimani Sandžaka u Turskoj imaju iskrenog prijatelja koji se brine o problemima pripadnika islama na ovim prostorima.