Zamjenik predsjednika Mešihata u posjeti Bošnjacima u Njemačkoj

Zamjenik predsjednika Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Rešad ef. Plojović prisustvovao je Svečanoj akademiji u povodu Dana Sandžaka i Dana državnosti Bosne i Hercegovine koja je u organizaciji Unije Bošnjaka dijaspore upriličena u Hanoveru, u petak 01.12.2023. godine.

Muftija Plojović je prenio selame predsjednika Mešihata, uputio čestitke povodom spomenutih praznika i izrazio poštovanje naporima Unije Bošnjaka dijaspore, koja je uspjela okupiti različite vjerske i političke predstavnike Bošnjaka sa prostora na kojima oni žive: Bosne, Sandžaka i Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, te kazao da je njihovo prisustvo potvrda želje za postizanjem bošnjačkog jedinstva u vitalnim pitanjima. Također je naglasio da su Bošnjaci Bosne i Sandžaka kroz svoju viševjekovnu povijest bili dio jednog tijela i proživjeli ista iskušenja, čija su posljedica milioni Bošnjaka izvan domovinskih prostora širom svijeta, što ih obavezuje da danas i zauvijek moraju biti jedinstveni, kako mi danas, naša djeca i buduće generacije ne bi preživljavali iznova sve ono što su doživjeli oni prije nas.
Drugog dana, u subotu 2. decembra, zamjenik predsjednika Mešihata je prisustvovao centralnom godišnjem mevludu u bošnjačkom džematu Bremen, koji je upriličen nakon akšam namaza, a kojem su pored imama i džematlija pomenutog i još nekoliko džemata iz Bremena prisustvovali i imami sa svojim džematlijama iz Osnabrika, Minstera i Dortmunda.

Nakon prigodnog programa prisutnima se obratio zamjenik predsjednika Mešihata, čestitavši rukovodstvu džemata, imamu i svim članovima na uspjehu kojeg su ostvarili u proteklim godinama, posebno po pitanju unapređenja prostora, gdje je ovaj džemat uspio otkupiti i u funkciju staviti impozantan prostor sa svim potrebnim kapacitetima.

Trećeg dana je muftija Plojović posjetio džemat u Dortmundu i nakon sabah namaza obratio se džematlijama u prisustvu imama Abdulah ef. Mujovića.