U subotu izbori za predsjednika Mešihata


Izbori za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji bit će održani u subotu 9. decembra ove godine, a izborno tijelo će birati jednog od tri predložena kandidata.

Medžlisi i ustanove Islamske zajednice predložili su svoje kandidate za ovu najvišu funkciju koji zadovoljavaju uslove predviđene Ustavom Islamske zajednice, a riječ je o aktuelnom predsjedniku Mešihata muftiji dr. Mevlud-ef. Dudiću, zamjeniku predsjednika Mešihata muftiji dr. Rešad-ef. Plojoviću i muftiji preševskom mr. Ragmi-ef. Destaniju.

Izborno tijelo čine muftije, članovi Sabora, glavni imami, predsjednici medžlisa, rukovodioci ustanova Islamske zajednice i profesori vjerskih predmeta na Fakultetu za islamske studije i u Medresi Gazi Isa-beg.

Predizborne aktivnosti su okončane i izbori za predsjednika Mešihata bit će održani u amfiteatru Fakulteta za islamske studije u 11 časova gdje će Izborno tijelo od 120 članova birati jednog od trojice pomenutih kandidata.

Izbornom tijelu će biti prezentirane biografije kandidata, koji će se nakon toga predstaviti sa svojim programima. Islamska zajednica je vrlo stabilna i bilo koji od kandidata da preuzme ovu odgovornu funkciju nastavit će raditi na njenom očuvanju, unapređenju i razvoju, kazao je predsjednik Izborne komisije Samir Škrijelj, generalni sekretar Mešihata.