Održano redovno zasjedanje Sabora

Dana 02.03.2024. godine održano je redovno zasjedanje Sabora Islamske zajednice u Srbiji, na kojem su pored sabornika prisustvovali članovi Mešihata na čelu sa predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, muftije, rukovodioci ustanova, te predsjednici i glavni imami medžlisa.

Nakon konstruktivne diskusije i prijedloga, jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu organa, ustanova, udruženja i službi Mešihata, te medžlisa Islamske zajednice, kao i završni račun Mešihata u 2023. i prijedlog budžeta za 2024. godinu.

U svom obraćanju, muftija Dudić naglasio je da je i 2023., u kojoj je obilježeno 30 godina od osnivanja Mešihata, bila veoma plodotvorna, naročito na polju nastavka građevinske ekspanzije kapitalnih objekata u skoro svim medžlisima; povećanja broja polaznika, učenika i studenata te kvaliteta kadrova u svim odgojno-obrazovnim ustanovama; kao i unapređenja rada u drugim ustanovama Islamske zajednice, kao što je CHR Hajrat, Izdavačka kuća El-Kelimeh, Media centar, Vakufska direkcija i Agencija za halal kvalitet. Posebno je naglasio takmičarski duh među imamima u organizaciji mektebske pouke, koja je dostigla svoju najveću masovnost, te da su nam džamije postale ljepše od naših kuća. Podsjetio je da i pored opstrukcija koje Islamska zajednica ima od onih kojima njen uspjeh smeta, ova institucija ide uzlaznom putanjom i ostvaruje svoje zacrtane ciljeve uz Allahovu dž.š. pomoć.