Predsjednik Mešihata primio ambasadora SAD u Beogradu

Dana 06.03.2024. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu g. Kristofera Hila.

U srdačnom razgovoru bilo je riječi o aktuelnom položaju Islamske zajednice, o posljedicama paralelizma, te načinu da se položaj Islamske zajednice, shodno Ustavu i zakonima R. Srbije, izjednači sa statusom drugih vjerskih zajednica u zemlji.

Muftija Dudić je podsjetio da je 2007. godine napravljen presedan pokušajem razbijanja jedinstva Islamske zajednice, te da smo od samog početka ukazivali na posljedice tog čina, što je rezultiralo time da je iz te odcijepljene frakcije proizišlo nekoliko struja.

Naglasio je da ova Zajednica stoji čvrsto na svom kursu nakon što se odbranila od politika koje su je od 2007. napadale, ali da se od 2012. godine osjeća relaksacija odnosa i problemi se postepeno rješavaju.

Također je istakao da će ovu Zajednicu uređivati isključivo njeni organi u skladu sa svojim normativnim aktima te da se nijednom stranom faktoru neće dozvoliti miješanje u njen rad i izbor vrhovnog poglavara Islamske zajednice.

Predsjednik Mešihata je potencirao da je od izuzetnog značaja da se što je moguće prije pokrene međureligijski dijalog koji ne postoji u ovoj zemlji.