Četvrta ramazanska hutba

 

Poštovana braćo

U najodabranijim smo danima i noćima mubarek Ramazana, u kojima je skrivena Kadarska noć, vrjednija od hiljadu mjeseci. Noć u kojoj je objavljen Kur'ani Kerim, koji je dokaz Allahove moći, milost, lijek i uputa čovječanstvu do Sudnjeg dana. U kojoj, po Allahovoj odredbi, silaze meleki, a među njima i najodabraniji od njih, melek Džibril, da budu sa nama, u našim kućama, sa članovima naših porodica, da svjedoče našem ibadetu, našoj dovi i ljubavi prema Uzvišenom Gospodaru. U kojoj Allah spušta neizmjernu milost i spas Svojim robovima koji Mu se obraćaju i od Njega traže, opraštajući im grijehe. Najbolja dova kojom se u ovoj noći možemo obratiti Gospodaru, kako nas je poučio Allahov miljenik, naš najbolji uzor, Muhamed a.s., jesu riječi: Gospodaru moj, Ti Si Onaj Koji oprašta, voliš da opraštaš, pa oprosti meni.“

Danas smo u dvadeset šestom danu Ramazana, a večeras je dvadeset sedma noć ovog mubarek mjeseca, za koju se nadamo da je Kadarska noć i da ćemo je sa članovima naših porodica, u našim kućama i džamijama provesti u pojačanom ibadetu.

Činjenica da se približavamo kraju Ramazana i Bajramu treba natjerati svakoga od nas da se zapitamo: Kako smo ovaj mjesec iskoristili i šta smo u njemu naučili? Da li nas je ibadet posta promijenio?

Nekoliko je ramazanskih lekcija koje moramo naučiti i nastaviti po njima živjeti i nakon Bajrama.

Ramazan nas je učio da je takvaluk ili bogobojaznost, to jest pokornost Uzvišenom Allahu u svemu što je propisao, jedini sigurni put koji nas vodi uspjehu i sreći na ovom i budućem svijetu.

Ramazan nas je učio lijepom moralu i ponašanju, koji je sastavni dio vjere i propisa posta. Kao što dok postimo ne smijemo bestidno govoriti, lagati, varati, svađati se i raspravljati, gledati ili slušati zabranjeno, isto se tako trebamo ponašati tokom cijele godine nakon Ramazana. Podsjetio nas je da Allahova pomoć i pobjeda zavise od naše iskrenosti u vjeri i kvaliteta, a ne od brojnosti, fizičke snage ili moći.

Ramazan nas je učio milosti i praštanju. Svi smo u Ramazanu molili Allaha za milost prema nama, našim porodicama, a zapitajmo se koliko smo mi spremni da pokažemo milost prema ljudima oko nas, da oprostimo, da ruku pomirenja pružimo? Ako to nismo u stanju, ako je naša srdžba prema ljudima koji su se ogriješili prema nama jača od milosti, onda se zapitajmo da li zaslužujemo Allahovu milost u Ramazanu za naše grijehe prema Njemu.

Ramazan nas je učio da budemo strpljivi, jer je strpljenje ključ uspjeha na dunjaluku i siguran put do sreće na Ahiretu. Ramazan nas je naučio da cijenimo Allahove blagodati koje nam je On Uzvišeni iz Svoje milosti darovao i neprestano Gospodaru zahvaljujemo na njima, ali i da ispunjavamo naše obaveze vezane za te blagodati. Izostanak naše zahvalnosti i neizvršavanje obaveza prema Allahu put je gubljenja blagodati. Koliko je samo nezahvalnih kojima je Allah uskratio blagodati zdravlja, imetka itd. zbog rasipanja, grijeha i udovoljavanja strastima.

Ramazan i post učili su nas dobročinstvu, međusobnoj solidarnosti i osjećaju za potrebe ljudi oko nas, posebno onih kojima su uskraćene blagodati sigurnosti i mira, hrane i pića. Naša glad i žeđ u Ramazanu trebaju nas uvijek podsjećati na stalnu glad i žeđ siromašnih, ali i podstaći da im nastavimo pomagati i nakon Ramazana.

Ramazan nas je trebao naučiti da cijenimo vrijednost porodice i očuvanja porodičnih veza, jer rijetko smo kada kao u Ramazanu na okupu, za jednom sofrom, već nas život i poslovi sve više međusobno udaljavaju.

Ramazan nas je vezao za džamije i namaz u džematu, koje u ovom mjesecu intenzivnije posjećujemo na namazima, posebno jaciji i teraviji. Nemojmo braćo zaboraviti puteve do naših džamija odmah nakon bajram namaza, jer ćete se jednako lijepo osjećati u Allahovim kućama i izvan Ramazana.

Iz Ramazana trebamo izaći čvrsto se držeći za Allahovo uže, Kur'ani Kerim, baš kao što smo se u Ramazanu čvršće za njega držali, učeći njegove stranice i razmišljajući o njegovim porukama. Ne napuštajmo učenje Allahove knjige, jer ona je milost, lijek i hrana za naše gladne i od dunjaluka umorne duše i srca.

Iz Ramazana trebamo izaći sa čvrstim uvjerenjem da izvor sreće na dunjaluku nije u imetku, hrani i piću, niti udovoljavanju strastima, već u bliskosti sa našim Gospodarom i ibadetu, međusobnom bratskom odnosu, zadovoljstvu i pomoći potrebnome.

Iz Ramazana trebamo izaći sa žaljenjem što mnoge od spomenutih lekcija nismo dobro savladali, nestrpljivo iščekujući novi Ramazan i priliku da iz ramazanske škole posta nastavimo učiti.

Poštovana braćo. Iskoristimo preostale dane Ramazana da što više hajra učinimo, da što više stranica Kur'ana proučimo, da što više namaza obavimo, da što više dova Allahu Uzvišenom uputimo i što više sadake podijelimo. Činimo to uvijek, ali posebno u neparnim noćima koje su pred nama, to jest dvadeset sedmoj i dvadeset devetoj, jer je možda baš jedna od njih Kadarska noć. Iskoristimo preostale dane da naš post valjano sadekatu-l-fitrom očistimo, da naš imetak zekatom osiguramo i time Allahov blagoslov i Njegov bereket zaslužimo, jer nam to poručuje Allahov Poslanik a.s. kada kaže: „Osigurajte vaše imetke zekatom“ ili: „Ne propadne nijedan imetak na moru niti na kopnu ni zbog čega drugog nego zbog toga što nije čišćen zekatom.“

Ako se kolebamo oko izdvajanja zekata, prisjetimo se Allahovog imperativa Poslaniku a.s. koji glasi: „Uzmi iz imetaka njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš…“ (Et-Tewba 103) Imajmo na umu da je Uzvišeni Allah na 28 mjesta u Kur'anu zekat spomenuo zajedno sa namazom, što je jasna poruka da vjernik koji obavlja namaz ne smije zanemariti zekat.

Poštovani vjernici, cijenjeni postači. Nemojte imati sumnju da je jedini ispravan put za izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra onaj posredstvom vašeg imama, koji tu dužnost vrši po ovlaštenju vrhovnog vjerskog poglavara, a sredstva se nakon toga sabiraju u Bejtu-l-mal, odakle se vrši njihovo usmjeravanje u skladu sa Allahovom odredbom u Kur'ani Kerimu. Znajte da oni koji vas pozivaju da ove propise izvršavate po svom nahođenju, da dajete kome hoćete i koliko hoćete, kao i njihova tvrdnja da se nigdje u svijetu ne postupa kao kod nas, nisu razumjeli ovaj propis, ili ga svjesno krivo tumače.

Jasni kur'anski dokazi i praksa Poslanika a.s. potvrđuju da je organizirano institucionalno ubiranje zekata od strane najvišeg vjerskog autoriteta jedini ispravan način ubiranja. Upoređivanje našeg prostora sa muslimanskim zemljama pogrešna je analogija, jer u pomenutim državama vjerska vlast nije odvojena od političke vlasti, već su najveći vjerski autoriteti državni službenici koje imenuju i razrješavaju vlade ili ministri, koji primaju plate iz državnog budžeta, koji se puni od poreza svih građana. Na isti način finansiraju se i njihove odgojno-obrazovne ustanove i svi drugi važni vjerski projekti. U pomenutim državama nije odvojena politička i vjerska vlast, a njihovo zakonodavstvo nije utemeljeno na Šeriatu, tj. Božijem zakonu, tako da u takvim okolnostima njihove države nemaju pravo istovremeno ubirati porez i zekat od vlasnika imetka, jer bi to bilo duplo oporezivanje.

Na našem prostoru vjera je odvojena od države i država ne daje plate vjerskim službenicima, niti u potpunosti finansira rad vjerskih odgojno-obrazovnih i humanitarnih ustanova, da ne govorimo o podršci u izgradnji džamija i drugih aktivnosti Islamske zajednice. Uz sve pomenuto možemo dodati i neskrivene želje i periodične pokušaje različitih državnih režima da se vjera na našim prostorima potpuno uguši i protjera iz javnog društvenog života. Jedini način da se vjera zaštiti i vjernici dobiju priliku da imaju sve ono što na drugi način ne mogu dobiti jeste kroz jake vjerske institucije, koje će vršiti funkciju vrhovne vjerske vlasti, kao što je to bio slučaj u vremenu Allahovog Poslanika i pravednih halifa. Oni koji to ne razumiju ili ne prihvataju, zbog naivnosti ili neznanja, rizikuju da izgube priliku da uživaju u blagodatima vjere i rezultatima rada vjerskih institucija, a kada se to dogodi uzaludno je kajanje.

Upravo zbog oživljavanja izvorne prakse Allahovog Poslanika a.s. po pitanju ubiranja zekata, mi muslimani ove regije i države danas živimo časno, slobodno i dostojanstveno u svojoj vjeri. Imamo svoju Medresu, obdanište Reuda, Fakultet za islamske studije, Univerzitet, Media centar, Izdavačku djelatnost, Školu Kur'ana Časnog,  CHR Hajrat koji održava rad sedam vakufskih kuhinja, izdvaja pomoć za jetime, dijeli stipendije, podiže kuće i na razne druge načine pomaže onima oko nas kojima je pomoć potreba.

Gospodaru naš, učini da stvari vidimo onakvima kakve jesu, a ne kakve nam se pričinjavaju. Podari nam Svoj bereket u našim porodicama i imetku. Daruj nam dobro i spas Kadarske noći. Ukabuli naše dove i sve ibadete. Primi naš post, sadekatu-l-fitr i zekat. Učini da tragovi ovog Ramazana u nama vječno traju. Sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti. Podari pomoć i ispuni Svoje obećanje prema Tvojim iskrenim i nemoćnim robovima, koje oholi neprijatelji vjere tlače, ubijaju i ponižavaju, prelazeći u tome sve granice. Smiluj se našim merhumima i svim šehidima. Bolesnima daruj lijek i ozdravljenje. A svima nama omogući da zahvalni Tebi uživamo u Tvojim blagodatima i daruj nam dobro dunjaluka i Ahireta.

„Uzvišeni Allahu, Ti si Onaj Koji oprašta, voliš opraštanje, pa oprosti nama.“  AMIN

 

Muftija dr. Rešad ef. Plojović