Predsjednik Mešihata u Palati Srbija potpisao ugovor o stipendiranju studenata FIS-a

Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicima Ministarstva pravde dodijelila je stipendije najboljim studentima vjerskih fakulteta i akademija u Srbiji. Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić potpisao je ugovor za stipendiranje 19 studenata Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

„Teologija je kraljica znanosti i za jedan narod ništa značajnije nema od teološkog obrazovanja. I prošle godine sam istakao i ove godine želim da kažem da kada god država bude ulagala u crkve i vjerske zajednice još više će im se vratiti“, kaže muftija Dudić.

Podsjeća da je od 2012. godine država imala sluha za potrebe crkava i vjerskih zajednica odlučivši da kroz penzijsko i invalidsko osiguranje pomogne vjerskim službenicima.

„To je za nas od izuzetnog značaja, a imajući u vidu da smo stalno na budžetu vjernika. I ne samo to, već evo nekoliko godina unazad kroz Upravu za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, posebno sa sadašnjim direktorom, itekako se vodi računa o srednjoškolskom i visokom vjerskom obrazovanju. Na tome smo vrlo zahvalni.“

Predsjednik Mešihata poručuje:

„Ako ne bude bilo obućara ići ćete bosi, ako ne bude bilo krojača ići ćete goli, ali ako ne bude bilo vjeroučitelja onda vas neće ni biti. Bez obzira što je iz godine u godinu veći broj upisanih učenika i studenata, sve je manje zainteresiranih da rade u vjerskoj misiji. To je zabrinjavajuće jer su takva vremena da ljudi hoće da rade neke druge poslove. Zajedno možemo mnogo više i mi kroz obrazovni sistem u Islamskoj zajednici učinit ćemo sve da podižemo generacije koje grade a ne ruše, vole a ne mrze.“