Obilježena 22. godišnjica osnivanja Univerziteta u Novom Pazaru

Svečanom akademijom, 30.05.2024. godine, obilježena je 22. godišnjica od osnivanja Univerziteta u Novom Pazaru.

Svečanu akademiju otvorila je Merjem Zukorlić izvedbom univerzitetske himne. Kao i prethodnih godina i ovom prilikom upriličena je svečana dodjela diploma svršenicima osnovnih i master studija.

Nakon filma sa retrospektivnim događajima u akademskoj 2023/24. prisutnima se obratio rektor UNINP-a, prof. dr. Suad Bećirović, poručivši da svršenici preuzimanjem diploma, zapravo, predstavljaju početak nove faze u životima svršenika.

Treća godina kako značaj i veličinu rahmetli akademika muftijie Muamera Zukorlića mjerimo u njegovom odusustvu. Malo je onih koji su rekli više o obrazovanju od njega, a snagu njegovim riječima dala su djela. U to ime studentica Nejla Koničanin pročitala je odlomak iz djela “Academia” akademika Zukorlića, nakon čega je uslijedila dodjela jubilarnih nagrada uposlenicima Univerziteta u Novom Pazaru. Ova visokoobrazovna ustanova njeguje prave vrijednosti. Zlatne plakete najboljim studentima uručio je predsjednik Savjeta Univerziteta dr. Rešad ef. Plojović. U ime zlatnih studenata obratila se Ajla Idrizović.

Izaslanik ministarke prosvjete Republike Srbije prof. dr. Janko Samardžić čestitao je Dan Univerziteta, poručivši da ovaj univerzitet, pored osnovne djelatnosti u oblasti visokog obrazovanja, bavi se i obrazovanjem odraslih, istraživanjem i razvojem i istraživačkom delatnošću.

Izaslanik predsjednika Republike Srbije Milorad Veljović kazao je da je Univerzitet u Novom Pazaru bitan za cijeli Sandžak.

Na kraju prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Poručio je da ono što je nekada bio san danas je java.

“Sanjali smo ovaj današnji dan, bez obzira kroz šta smo prošli i prolazili, a vidite kada ste uspravni i ustrajni šta dočekate. Znate, nizvodno svako može da pliva, ali uzvodno samo najbolji. Mi smo od samog početka u valovitoj rijeci uzvodno plivali. Dakle, budimo ponosni i sretni i svugdje to ističite, jer i ja se ponosim da doktorsku diplomu nosim sa Univerziteta u Novom Pazaru i mnogi drugi koji su ovdje prisutni. Svim maturantima poručujem da je prva i sigurna adresa Univerzitet u Novom Pazaru”, zaključio je muftija Dudić.

Svečanosti su prisustvovale visoke zvanice iz akademskog, kulturnog, vjerskog i političkog života.