Sandžački hadžije obavili umru

Nakon dolaska u Meku, u večernjim satima, u ponedjeljak 03.06.2024. godine, i smještaja u hotel, svi hadžije koji su putovali u organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji uspješno su tokom noći i u utorak obavili propise umre i oslobodili se ihrama.
Putovanje, kao i obavljanje propisa umre proteklo je u najboljem redu, bez značajnih poteškoća i izazova, tako da će hadžije naredne dane provoditi u Meki u slobodnim ibadetima, uz korisna predavanja i uputstva koja će se održavati intenzivno za sve hadžije.
Prvo u nizu predavanja, kojim je otvorena ova aktivnost, održao je glavni vodič, muftija dr. Rešad ef. Plojović, u utorak, nakon jacije namaza, koji je govorio o važnosti postojanja svijesti o blagodatima koje je Allah darovao svim ljudima, a posebno onima koji su u prilici da ove godine, nakon četiri godine smetnje, hadž obave i upišu se u red Allahovih gostiju.
Također je govorio i o vrijednostima Meke i ibadeta u njoj, te uputio važne savjete hadžijama kako da pravilno rasporede i iskoriste vrijeme i boravak u Meki, u blizini Bejtullaha, za kojim čeznu vjernička srca širom svijeta.
Naredno predavanje zakazano je za četvrtak, a ciklus će se nastaviti svakog drugog dana u istom terminu.