Delegacija Mešihata na dženazi u Potočarima

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza namaz i obavljen ukop 14 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženazu namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović, a dženazi su prisustvovale hiljade ljudi.
Obraćajući se hiljadama prisutnih, reisul-ulema je kazao da je genocid u Srebrenici priznata svjetska činjenica, čije se nijekanje gubi i postaje nečujno među glasovima dostojanstvenog i javnog sjećanja.

Prije dženaza namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz musale Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj nakon 29 godina.
Najmlađa žrtva koja je ukopana je 17-godišnji Beriz Mujić. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja je ukopana je Salić Hamed. On je imao 68 godina kada je ubijen u ljeto 1995. godine.

Dženaza namazu u Potočarima i dovi prisustvovala je delegacija Islamske zajednice predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koju su činili zamjenik predsjednika muftija dr. Rešad ef. Plojović, te glavni imami i predsjednici medžlisa iz Sandžaka.

“Iz godine u godinu ovaj šehidski harem je sve puniji. Nakon 29 godina klanjasmo danas dženazu za njih 14 koji su pronađeni u prethodnom periodu. O Srebrenici se nikada ne može mnogo govoriti, jer sama riječ Srebrenica govori dovoljno. Dobro bi bilo da i ovaj dan svim ljudima bude ibret i pouka da se nikada više i nikome ne desi ono što se desilo u Srebrenici. Naše misli, dove su upućene Allahu da zavlada mir u čitavom svijetu. Ne zaboravljamo ni ono što se dešava u Gazi. Neka vlada mir među svim ljudima. Trajno smo opredijeljeni miru, jer i selam, odnosno islam, naš je život i put. Ovdje sam danas da klanjam dženazu, da budem dio porodica koje ispraćaju na Bolji svijet svoje najmilije. Neka se više nikome i nikada ne dogodi genocid kakav se dogodio u Srebrenici”, kazao je muftija dr. Dudić.

Delegacija Mešihata u povratku posjetila je i majku Saliku.