Održana prva sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Sa sjedniceU utorak, 12.06.2007. godine, u prostorijama Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, održana je prva redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Dnevni red je bio obiman i sastojao se od sedam tačaka:

1. Uvodno izlaganje predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji,

2. Imenovanje zamjenika predsjednika Mešihata IZ-u Srbiji,

3. Imenovanje vršilaca dužnosti muftija: preševskog, beogradskog i novosadskog,

4. Usklaðivanje normativnih akata sa Ustavom Islamske zajednice u Srbiji,

5. Formiranje Udruženja uleme,

6. Formiranje Agencije za sertificiranje halal kvaliteta,

7. Razno.

 U okviru prve tačke, predsjednik mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavni muftija, Muamer-ef. Zukorlić, govorio je o refleksijama održavanja Objediniteljskog Sabora Islamske zajednice u Srbiji u Novom Pazaru. Muftija je, izmeðu ostalog, rekao: „Islamska zajednica je 27. marta imala historijski dogaðaj i napravila svoj historijski iskorak. Od tog trenutka su krenule razne reakcije, i pozitivne i negativne, počev od toga kako su reagovali mediji u Beogradu, posebno državni. Pokazalo se da su naši stavovi i naše pretpostavke o samom procesu objedinjavanja Islamske zajednice i pripremama bile tačne i naše uvjerenje da se neće svim faktorima dopasti ta naša aktivnost pokazalo se kao takvo. Meðutim, pokazalo se i to da Islamska zajednica ima snage da održi dosljednost u principu autonomnosti i svojoj borbi za ravnopravnost Islamske zajednice. Mislim da je to velika lekcija drugima, ali isto tako i velika lekcija nama te pokazatelj da ma koliko neko okruženje neprijateljski bilo raspoloženo prema nama u tom trenutku, toliko je bitno kako se mi ponašamo. Upravo je ono bila demonstracija snage Islamske zajednice i, ma koliko faktori, makar to bila država i državna vlast, neblagonaklono u tom trenutku gledali na nešto, moraju to prihvatiti ukoliko mi pokažemo tu odlučnost. Mi smo u to vjerovali. Da nismo vjerovali, vjerovatno ne bismo išli ovim putem, ali se pokazalo da se to, zaista, i potvrdilo. Mogu vam reći, i ujedno čestitati, da je Islamska zajednica nakon pomenutog dogaðaja mnogo dobila. Ja to osjećam iz direktnog kontakta. Vi znate da je nekoliko sedmica nakon toga bilo potrebno da se napravi medijska ofanziva, koju sam imao čast i obavezu predvoditi i da su u toj medijskoj ofanzivi stvari došle na svoje. Tu je pokazano da je ključna snaga u svijesti koja je ispoljena.“

Predsjednik Mešihata je kazao da je ova godina bila najteži dio trke, ali da su plodovi te trke itekako ukusni. U ovom periodu intezivirani su i kontakti sa diplomatskim predstavništvima velikog broja zemalja, predstavnicima Vlade i SPC. Glavni muftija je, takoðer, naglasio važnost otvaranja vrata većine medija, posebno onih državnih, koji su svo ovo vrijeme bili nepristupačni. Svi su oni jednistveni u ocjeni da u Srbiji postoji jedna i jedina Islamska zajednica sa sjedištem u Novom Pazaru i jedna „porodična zajednica Jusufspahića“ sa sjedištem u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Dekan Fakulteta za islamske studije dr. Mevlud-ef. Dudić čestitao je članovima Mešihata početak rada i iznio svoja zapažanja sa putovanja u Libiju i Švicarsku, naglasivši da su ovo „posljednji trzaji i da nema više dileme da u Srbiji postoji samo jedna Islamska zajednica.“

Predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji, Hajro-ef. Tutić, izrazio je svoje zadovoljstvo uspješnim početkom i čestitao svim članovima Mešihata na tome.

U sklopu druge tačke raspravljalo se imenovanju zamjenika predsjednika Mešihata i na to mjesto jednoglasno je izabran dr. Mevlud-ef. Dudić, dekan Fakulteta za islamske studije i dosadašnji zamjenik predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka.

Na sjednici su izabrani i vršioci dužnosti muftije preševskog i novosadskog. Za vršioca dužnosti muftije preševskog za područje Preševske doline izabran je Mumin-ef. Tahiri – priznati alim iz Preševa, a za vršioca dužnosti muftije novosadskog za područje Vojvodine, Rešad-ef. Plojović – profesor u Medresi i dosadašnji rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata. Pomenuti vršioci dužnosti muftija ujedno su izabrani i za potpredsjednike Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

U sklopu četvrte tačke dnevnog reda donesena je odluka o formiranju Komisije za usklaðivanje normativnih akata Islamske zajednice sa Ustavom Islamske zajednice u Srbiji. Na čelo ove Komisije izabran je Hajro-ef. Tutić – predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji, a u njen sastav su ušli i Sevder-ef. Bajrami iz Muftijstva preševskog, Fadil-ef. Murati iz Muftijstva vojvoðanskog, Enes-ef. Svraka iz Muftijstva sandžačkog i Samir Škrijelj – sekretar Mešihata IZ-e u Srbiji.

Peta tačka dnevnog reda bilo je osnivanje Udruženja uleme u Srbiji i na ovoj sjednici formiran je Inicijativni odbor u koji su ušli predstavnici imama i islamskih obrazovnih institucija. Na čelu ovog odbora izabran je prof. Bekir-ef. Makić.

Zbog sve većeg broja vjernika i samim time ukazane potrebe, na pomenutoj sjednici je donijeta odluka o formiranju Agencije za sertificiranjehalal kvaliteta za područje Islamske zajednice u Srbiji, koja će jedina biti ovlašćena za davanje sertifikata za halal proizvode.

Pod tačkom razno raspravljalo se o tekućim pitanjima u Islamskoj zajednici.

Sjednica je završena kur'anskim ajetima, koje je proučio direktor Medrese, prof. Nedžad-ef. Hasanović.

Na kraju, glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić dao je izjavu za novinare.

 

 

Piše:Semir Rebronja