Sportski susreti u funkciji islamskog bratstva

U organizaciji Rijaseta IZ-e BiH od 1. do 3. jula 2007. god. održani su
9. sportski susreti uposlenih u Islamskoj zajednici

U organizaciji Rijaseta IZ-e BiH od 1. do 3. jula 2007. god. održani su 9. sportski susreti uposlenih u Islamskoj zajednici. Domaćin sportistima Islmske zajednice bila je Medresa na Čajengradu (Visoko) Osman-ef. Redžović. Domaćin se potrudio da se sportistima omogući udoban smještaj i odlična hrana. Natjecanja sportista su bila u raznim disciplinama, a sportisti su pokazali da nisu samo vješti u vjerskom učenju i prenošenju islamskih propisa putem hutbi, preko škole i drugih predavanja, već da svoje tijelo održavaju baveći se sportskim aktivnostima, počev od atletike, fudbala, košarke, šaha, tenisa i drugih sportova, gdje su se pokazali kao vrhunski sportisti. Na sportskim susretima učestvovala su slijedeća muftijstva: Sarajevsko, Mostarsko, Tuzlansko, Bihaćko, Goraždansko, Travničko, Zeničko i Sandžačko. 
Devete sportske susrete otvorio je predsjednik Udruženja ilmije Rijaseta IZ-e u BiH Muharem-ef. Hasanbegović i poželio dobar uspjeh svim takmičarima.
Muftijstvo sandžačko započelo je fudbalske utakmice, ojačano glavnim muftijom Muamer-f. Zukorlićem, vrlo uspješno. Muftija Zukorlić od prvih sportskih susreta aktivno učestvuje u takmičenjima. On time pokazuje da nije samo odličan duhovni voða, već i uspješan sportista, čime bodri i podržava svoje imame na održavanju fizičke kondicije, razvijajući takmičerski duh, kako bi bili spremni na sve izazove današnjeg vremena. Pored Muftije, za Sandžak su igrali i: direktor Medrese “Gazi Isa-beg” Nedžad-ef. Hasanović, Jonuz Džanković, Omer Ðondić, Rejhan Fetahović, Senad Hajrović, Asmir Beširević i Nedžad Mehmedović. Najbolja ekipa u fudbalu bila je ekipa Kalesije iz Muftijstva tuzlanskog, koja u svojim redovima ima reprezentativce BiH, i zauzela prvo mesto i zlatnu medalju. Drugo mjesto osvojila je ekipa Travnika, dok je treće pripalo ekipi Muftijstva zeničkog. 
Na košarkaškom igralištu ekipa Muftijstva sandžačkog je pokazala da može biti najbolja. Podmlaðena ekipa, predvoðena odličnim igračem Eldarom Mulićem, i saigračima: Æosović Vahjudinom, Muslijević Admirom, Rahić Emirom, Šemsović Muharemom, Hodžić Omerom i Hamidović Muratom, u kvalifikacijama je pobijedila sve ekipe pa i sarajevsku ekipu, od koje je u finalu poražena i zauzela drugo mjesto.
U trčanju na stotinu metara Nedžad-ef. Mehmedović, iako vidno bolestan, zauzeo je odlično četvrto mjesto. U trci na osamsto metara, naš takmičar Šefćet Bilalović pokazao je da još uvijek može brzo da trči i iza sebe daleko ostavi ostale trkače i tako po sedmi put uzastopno zauzme prvo mjesto i zlatnu medalju. Nakon ove trke uslijedio je start na dvjesta metara, gde je naš takmičar Seid Hadžić odličnim trčanjem u jakoj konkurenciji zauzeo treće mjesto i bronzanu medalju. 
U štafeti nismo imali sreće jer je našem takmičaru ispala štafetna palica.
Poslije trčanja takmičenje se nastavilo u bacanju kugle gde je naš takmičar Elvedin Toković zauzeo drugo mjesto i srbrenu medalju, a u skoku u dalj Toković je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju.
Predstavnik Muftijstva sandžačkog u stonom tenusu, Omer Hodžić, odličnim igrama zauzeo je treće mjesto i bronzanu medalju, dok je Šefćet Rizović u igi na šahovskoj tabli osvojio drugo mjesto i srebrenu medalju iza iskusnog i starijeg Saliha Smailovića iz Muftijstva sarajevskog.
Tako su se, nakon dva dana takmičenja, okončali I ovi sportski susreti u lijepom bosanskom gradu Visokom, u dobrom druženju i upoznavanju te željom za ponovnim susretom.

Piše: Šefćet BILALOVIÆ