Govor mržnje

ImageDa li Velimir Ilić smatra da Vlada Srbije i njeni ministri pripadaju samo Srbima ili je to Vlada svih graðana Srbije, bez razlike na njihovu nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost

Svjedoci smo da je govor mržnje vraćen na javnu scenu u Srbiji. Da zlo bude veće riječi mržnje su izrečene za govornicom Skupštine Republike Srbije a izrekao ih je Narodni poslanik Velimir Ilić. Velimir Ilić je čovjek koji se predstavljao kao prijatelj Bošnjaka i na prošlogodišnjim izborima dobar dio Bošnjaka je i glasao za njega. Meðutim frustriran gubitkom vlasti i privilegija Ilić je pokazao svoje pravo lice izrekavši riječi mržnje na račun bošnjačkog ministra Rasima Ljajića, a samim tim i na račun cjelokupnog bošnjačkog naroda. Povodom toga Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i Sandžački intelektualni krug javnosti se obratio saopštenjem koje prenosimo u cijelosti:

Povodom izjave poslanika Velimira Ilića da je sramota što je jedan Bošnjak, ministar za rad i socijalnu politiku Vlade Srbije, Rasim Ljajić, potpisao poziv za proslavu Dana državnosti, Sandžački odbor za ljudska prava i Sandžački intelektualni krug se pitaju dokle će Velimir Ilić javno, i to sa tribine Narodne skupštine, nekažnjeno, širiti vjersku i nacionalnu mržnju.
Da li Velimir Ilić smatra da Vlada Srbije i njeni ministri pripadaju samo Srbima ili je to Vlada svih graðana Srbije, bez razlike na njihovu nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost, te shodno tome, svaki ministar jednako može da potpisuje akta za koja je ovlašćen?
Nije ovo prvi put da Velimir Ilić ispoljava svoja šovinistička shvatanja i javno ih promoviše.
Red bi bio da javni tužilac preduzme mjere za pokretanje postupka protiv nosioca ovakve aktivnosti.

Sandžački odbor za ljudska prava
Sandžački intelektualni krug