Račun bez krčmara i fikus u ministarskim foteljama

ImageOSVRT NA ŠOVINISTIČKE IZJAVE U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE
Gospodine Iliću, manipulišete istinom, pa ste pri dolascima u Novi Pazar ubjeðivali one sa kojima ste pravili koaliciju da je ekonomski opravdano ako „budemo pravili most preko livade“. Što je najgore, ono su Vam se divili

U dijelu transkripta govora lidera Nove Srbije, Velje Iljića, stoji: „Shvatite, iz vladajuće koalicije, vi idete Karaðorðu u posetu, u Orašac, a pozivnice šalje Rasim Ljajić, moj drug. Svaka čast, ali to je vreðanje dostojanstva ove države, to je uvreda za Karaðorða, to je uvreda za sve što je srpsko, to jednostavno ne liči na Srbiju za koju se mi zalažemo.”
Kao bivši političar iz redova bošnjačkog naroda, kao bivši narodni poslanik u Skupštini SFRJ, te kao bivši pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, a sada kao obični graðanin i pripadnik bošnjačkog naroda, u svoje ime, a vjerujem i u ime većine Bošnjaka, želim da Vam se javno zahvalim na ovako iskrenom govoru. Odmah da Vam kažem da Vaš govor nije nama poslužio, niti će bilo koji sličan govor pobuduti u nama osjećanje otrežnjenja. Naprotiv, samo Vam, za sada i ubuduće, kažemo da je sve ovo „već jednom i više puta viðeno“. Zašto?
I induktivno i deduktivno Vam kažemo da ovakav stav nije Vaš autorski, već se provlači od vremena odlaska Otomanske imperije. Ako poðemo induktivnom metodom, ilustracije radi, navešću Vam nekoliko stavova reprezentativnih srpskih intelektualaca, od kojih se nikada zvanična politika nije ograðivala. Naprotiv, kao Bošnjak, u školi sam morao kao obaveznu lektiru da učim od Njegoša: „Šta će ðavo u krštenoj zemlji, što gajimo zmiju u njedrima, zemlja odasvud stiješnjena, s mukom u njoj jedan ostat može. No, lomite munar i džamiju, badnjake srpske nalagajte i šarajte uskršnja jaja. A ako se tome muslimani ne pokore, u krv će nam vjere zaplivati.“
Aktuelni političar Vuk Drašković nam je poručio da se selimo za Anadoliju, a u protivnom ostat ćemo i bez ruku i bajraka.
Vjekovnu mržnju (čitaj savremenim jezikom „vjersku netoleranciju“) perfektno je objasnio prof. dr. Marić u svojoj knjizi „Kakvi smo mi Srbi“, u kojoj cijenjeni autor na egzaktan način objašnjava zašto Srbi mrze muslimane i zašto će ih mrziti „do groba“, kada kaže da brat bratu sve može oprostiti, a nikada kada preðe iz pravoslavlja u islam.
Dalje, paranoični i necijenjeni Miroljub Jeftić i Darko Tanasković i danas stoje na stanovištu da Srbija treba da bude na braniku Evrope od nadirućeg varvarskog i terorističkog islama. Nikada mi Bošnjaci nismo čuli da se iko od zvaničnih srpskih političara (pa i onih koji su iz redova Demokratske strane ili Liberalne stranke, koji su, navodni, branioci bošnjačke manjine) javno ogradio od ovakvih fašističkih ideja, već se samo, forme radi, pojave u predizbornoj kampanji kada im zafale glasovi i fikus za formiranje koalicija, a uvijek kroz formu navodne „vjerske tolerancije“.
Dospodine Iliću, ovim obraćanjem mi nije cilj da Vam dokažemo da li smo shvatili Vašu poruku, već nam je cilj da Vam kažemo da je bošnjački narod svjestan svog bića i svoje nadgradnje, a ne da Vam (kao što rade oni kojima ste ukazali počast dodjeljivanjem crkavice u vlasti) dokažemo svoju lojalnost.
U našem biću se usadila ideja slobode, koju nam nikada ne možete oteti, a ona je prioizvod naše svijesti da smo slobodni samo ako robujemo jednom Stvoritelju, koji je naš pravi Gospodar.
S tim u vezi, da Vam kažem da smo mi odavno „prokužili“ obilaske srpskih političara u predizbornim kampanjama (počev od legendarnog Mihalja Kertesa, koji je obećavao samo da asfaltira srpska sela u Sandžaku), pa u najnovije vrijeme kada ste Vi, isto tako, obilazili naša sela i sa nešto asfaltiranih ulica i seoskih puteva htjeli da nam „zamažete oči“. Tako ste isto i sa nešto crkavice pomogli izgradnju hale sportova u Novom Pazaru, od koje je ostao samo kostur i dokaz da samo Novi Pazar, kao veliki grad u Srbiji, nema halu sportova. A dobro Vam je poznato da Novi Pazar, po zvaničnim podacima, ima najviše ðaka u osnovnim i srednjim školama. No, mi Bošnjaci smo svjesni da ništa slučajno ne biva.
Kao posljedica ovakve navodne „vjerske i nacionalne tolerancije“, dopustili ste da nam se Novi Pazar pretvori, od nekada najpoznatijeg trgovačkog centra i centra privatnog poduzetništva, u centar poroka, gdje prednjači droga. Kao stručnjak u istraživanju ovog problema i kao advokat, mogu Vam reći da smo unazad 5-6 godina započeli uspješno da se borimo sa ovom pošasti, kada nam je bilo dopušteno da sami izaberemo načelnika SUP-a u liku gosp. Seada Bulića – Buca, koji je stručno odabrao tim sa hvatanje i procesuiranje kriminalaca. Meðutim, na nama objašnjiv način, bez ikakvog razloga, on je smijenjen sa ove funkcije. Cijela bošnjačka javnost je bila frapirana takvom odlukom, a kao posljedicu te smjene imamo danas pojavu da u našem Okružnom sudu nijedan jači narko-diler nije procesuiran, već da poslušne sudije izriču kazne zatvora u rasponu od 3-5 godina samo protiv dokazanih i bolesnih narkomana, što nije slučaj ni u jednom gradu u Srbiji.
Kao druga metoda kojom ste uništili privatno poduzetništvo u Novom Pazaru jeste ukidanje državnih banaka i dozvola otvaranja zelenaških cionističkih banaka kod kojih su naši privatni poduzetnici podigli nepovoljne kredite, a kao rezultat je grcanje u dugovima i zatvaranje fabrika i radnji.
I na kraju gospodine Iliću, Vama i Vašim istomišljenicima, a i onima koji Vas sada napadaju zbog, navodnog, govora mržnje, mi Bošnjaci Vam poručujemo da „pravite račun bez krčmara“, pa Vam kažemo da Vi niste nas Bošnjake uvrijedili, jer ste kazali istinu, a po našem pozitivnom Krivičnom zakoniku u članu 93, koji reguliše ovu materiju, za javno izrečenu istinu se ne odgovara, pa Vam nudim moju advokatsku uslugu besplatno, ako budete izloženi krivičnom progonu. Mislim da bi kod ovozemaljskog suda mogao izdjejstvovati donošenje oslobaðajuće presude, a kod onog drugog suda – neka Vam presudi Stvoritelj, jer On najbolje zna šta ste htjeli da radite i kakav je smisao Vaše rečenice da se niste zalagali za takvu Srbiju..
A kada smo na terenu saopštavanja istine od strane političara (čitaj manipulatora), da Vam kažem da smo mi Bošnjaci imali od koga da naučimo šta znači sociološko-filozofski termin manipulacija istinom. Odgoj i temelj su nam dali naši roditelji, prije svega majka, da to shvatimo, a naravno i štivo koje je napisano perom Vama nepoznatog srpskog filozofa dr. Ðura Šušnjića, koji u „Ribarima ljudskih dusa“ objašnjava šta znači manipulisanje istinom i koja istina je najopasnija. Najopasnija je ona, upravo, po nas Bošnjake to što ste Vi i ostali, koji ste na vlasti, donijeli Ustav ove države, kojim ste nas Bošnjake kao gumicom izbrisali sa lica ove naše zajedničke nam države. Nakon toga ste donijeli, kobajagi, evropske zakone, kojima ste takav Ustav počeli da šminkate kao staru damu, pa na temeljima tih zakona perfidno primjenjujete dvostruke standarde u praksi i to na sljedeći način:
– Donijeli ste Zakon o vraćanju oduzete imovine crkvama i drugim vjerskim zajednicama, a  on se primjenjuje samo na crkve, dok za Islamsku zajednicu ne važi.
– Donijeli ste zakone u oblasti lokalne samouprave i radnog zakonodavstva, gdje se hvalite da primjenjujete evropski princip „pozitivne diskriminacije“ u zastupljenosti Bošnjaka u lokalnoj i republičkoj vlasti, a naravno, taj princip se ne primjenjuje u praksi, jer ste uspijeli da ubijedite one Bošnjake (koje su u svojstvu fikusa), a sklopili su sa Vama koaliciju zbog svojih ličnih interesa, da je ipak bolje da u Novom Pazaru budu i lokalnoj vlasti pod jednakom zastupljenošću  Srbi i Bošnjaci u procentu 50:50, a u sudstvu i policiji i više u korist ovih prvih.
– Naši studenti, koji završe fakultet u BiH i kada uspiju teškom mukom da nostrifikuju diplome, nikakve šanse nemaju da se zaposle u sudstvu i policiji.
Dakle, gospodine Iliću, manipulišete istinom, pa ste pri dolascima u Novi Pazar ubjeðivali one sa kojima ste pravili koaliciju da je ekonomski opravdano ako „budemo pravili most preko livade“. Što je najgore, ono su Vam se divili, pa cijenjeni Ðuro Šušnjić takvima poručuje:
„Kepec ima odlično sredstvo da bude viši od džina,
Kada mu se popne na ramena.
Čudno je što mu džin tako nešto dozvoljava,
A glupo je što se još divi veličini kepeca.
O, ljudske naivnosti.“

Autor: Advokat Mahmut Memić