Odlučan odgovor sandžačkim Bošnjacima

 Glas islama/Naše viðenje

ImageOSVRT NA IZJAVE SRBIJANSKIH ZVANIČNIKA TOKOM NEDAVNO ODRŽANIH VOJNIH VJEŽBI NA PEŠTERI
U svojoj izjavi Predsjednik je bio vrlo jasan naglašavajući da i ova vježba ima za cilj „očuvanje nacionalnih interesa države i srpskog naroda“, što je još jedan od plodova diskriminatorske preambule državnog Ustava. 

 U srijedu 07.10.2009. godine zeleni pašnjaci Pešterske visoravni bijahu pregaženi tenkovskom i drugom mehanizacionom skalamerijom Vojske Srbije u, kako reče Ministar odbrane, najvećoj vojnoj vježbi ove armije u posljednjih dvadeset godina. Bar kako se na medijima moglo vidjeti, velika vojna i policijska sila sjatila se na krov Sandžaka uz silne zvučne, vizuelne i druge psihoefekte, trudeći se da se predstave kao respektabilna snaga, spremna da odgovori svakom bezbjednosnom izazovu.
No, vježba proðe, a šta poslije? Jako mnogo materijala za analizu i pouke Pešterski seljaci nastaviše da izgone stoku na pašnjake, koja će zbog obijesti „efikasne armije“ frktati tražeći neku čistu i zdravu travku koju nije zgnječila čelična gusjenica, točak ili čizma. A taj seljak je, de facto, graðanin države Srbije, odavno izbačen sa svim svojim sunarodnicima iz Ustava, a jedan je od pet graðana otjeranih sa svojih kućnih pragova, rasijanih širom svijeta, tražeći tračak slobode i čestito zaraðen zalogaj.
Ipak, najupečatljivija slika je poduža izjava predsjednika Republike Borisa Tadića, koji pod tenkovskom cijevi, u imidžu savremenog vrhovnog komandanta, zadovoljno pokazuje da se u skoro sve razumije i da je ovom demonstracijom sile ispunjena njegova želja. Nije samo jasno odakle izvire toliki moralni cinizam za jednom takvom porukom. Zašto se proevropski Predsjednik ne zapita da li je baš taj tenk granatirao Sarajevo, Vukovar ili Dubrovnik, ili je mjesecima bio ukopan na brdu iznad Novog Pazara očekujući komandu da sravni sa zemljom prijestolnicu Sandžaka i tako se osveti Turcima za petstogodišnju vladavinu ovim prostorom. U toj izjavi Predsjednik više puta podvlači da zna odakle dolazi opasnost po bezbjednost države, izbjegavajući da jasno označi potencijalnog neprijatelja. Dovoðenje ove vježbe u vezu sa Kosovom predstavlja nespretno maskiranje stvarne pozadine ove akcije, jer bi se u suprotnom moglo shvatiti da Srbija ponovo pokazuje zube NATO armiji, koja stvarno gospodari prostorom Kosova.
Ne može se reći da Predsjednik ne zna meðunarodne propise po kojima se vojne vježbe ne mogu održavati na teritoriji gdje pretežno žive pripadnici manjinskog naroda. Ali baš zato su tu dva bošnjačka ministra čije su uloge nezamjenjive. Njihovim prisustvom šalje se poruka kako se sandžački političari raduju što smo doživjeli da budemo „počašćeni“ ovim dogaðajem. A sve one koji nisu kao dva sandžačka ministra i njihovi pristalice čeka ODLUČAN ODGOVOR, što je bio zvaničan naziv ove vojne vježbe. Organizator se potrudio da na ovaj vojni izlet dovede i jednog turskog oficira, kako neko, ne daj Bože, ne bi pomislio da je ova vježba okrenuta protiv muslimana.
Ipak, u svojoj izjavi Predsjednik je bio vrlo jasan naglašavajući da i ova vježba ima za cilj „očuvanje nacionalnih interesa države i srpskog naroda“, što je još jedan od plodova diskriminatorske preambule državnog Ustava. Dakle, postoji nacionalni interes države i njenih institucija, kao i nacionalni interes isključivo srpskog naroda. A šta je sa nacionalnim interesima trećine graðana Srbije koji ne pripadaju srpskom narodu? I ovaj put „proevropski“ Predsjednik je pokazao šta misli i koliko brine o njima. Jadno su izgledale i slike na kojima se vidi kako se predstavnici lokalnih samouprava utrkuju da dotaknu nekog od državnih i vojnih glavešina.
A šta narod veli? I da ništa ne kaže, sa lica mu se vidi da ga ni surova klima, ni zulum raznih vladara nisu poštedjeli. Ipak, previše su svježa sjećanja kada su ljudi u sličnim uniformama harali devedesetih ovim prostorom. A na stotine je onih čija rebra i bubrezi nikada neće biti izliječeni od silnih batina onih koji su to činili u ime istih nacionalnih interesa, a i danas hodaju nekažnjeno, i to baš ovdje na Pešteri.
Tvrdnja kako je vojska uvijek gradila, a to će i dalje činiti, cinizam je sam za sebe. Da, vojska će graditi put za selo Buðevo, jedino srpsko naselje u ovom dijelu Pešteri. A što da ne? U pitanju je nacionalni interes. I ovo narod nekako mora preživjeti, pa makar uz crni humor. Nastojeći da normalizuju život, čuju se komentari: „Dobro se potrefi sunčan dan da im tenkovi ne prokapaju“, ili: „Čudna neka vojska, stariji im kamioni od generala.“ A to znači da ODGOVOR  nije bio tako odlučan jer se narod nije uplašio.