Održane konsultacije za osnivanju REKOM-a

Konsultativni proces o Inicijativi REKOM podržavaju: Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, Rockefeller Brothers Fund, United States Institute of Peace, National Endowment for Democracy, Fond za otvoreno društvo, Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske, Bosch Fondacija i Balkan Trust for Democracy.

{gallery}rekom-konsultacije-np{/gallery} 

Šta je REKOM?
Inicijativa REKOM je naš izlaz iz prošlosti. To je inicijativa regionalne koalicije nevladinih organizacija, udruženja žrtava i pojedinaca/pojedinki koji zagovaraju osnivanje zvanične meðudržavne [regionalne] i nezavisne komisije koja može da ustanovi i javno saopšti činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji, uključujući rasvetljavanje sudbine nestalih i pronalaženje njihovih posmrtnih ostataka.
MN: Konsultacije u Novom Pazaru
U ime Koalicije za osnivanje REKOM-a, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Novog Pazara i „Impuls” iz Tutina organizovali su konsultacije o osnivanju Regionalne komisije za utvrðivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj SFRJ  (REKOM).
Sastanak je upriličen u Hotelu “Tadž” u Novom Pazaru 21. decembra 2009. godine, u period od 10 do 15 časova.
Veliki broj intelektualaca se okupio, kako bi učestvovali u osnivanju spomenute komisije. Meðu učesnicima su bili predstavnici Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Media centra Islamske zajednice, kao i drugih organizacija.
Skup je otvorila Semiha Kačar, predstavnica Sandžačkog odbora za ljudska prava i Dženeta Agović, predstavnica  „Impuls“, koje su u uvodnom dijelu govorile o svrsi i potrebama za osnivanjem REKOM-a.
Zatim je Sandra Orlović, iz Fonda za humanitarno pravo, informisala učesnike o toku konsultativnog procesa u post-jugoslovenskim zemljama:
Predstavnik „Inicijativa mladih za ljudska prava“ Dragan Popović,  govorio je o iskustvima drugih u utvrðivanju činjenica o ratnim dešavanjima,
Ciljevima komisije, činjenicama i uzrocima ratova, popisu žrtava i ljudskih gubitaka, odnosu prema suðenjima i osuðenicima za ratne zločine i dr. Kao poseban segment raznolikog iskustva Popović je istakao javno saslušanje žrtava kao jedan od velikih podviga komisija iz okruženja, a koji su imali značajan efekat u rasvjetljavanju mnogih slučajeva.
Potom su prisutni odgledali dokumentarni film o komisijama za istinu, u kojem su predstavljena iskustva iz država bivše SFRJ.
Na kraju je upriličena diskusija gdje su prisutni iznijeli svoje sugestije, prijedloge i stavove o svemu iznesenom na konsultacijama. Zaključne riječi imala je Sandra Orlović.
Važno je napomenuti da konsultativni proces o Inicijativi REKOM podržavaju: Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, Rockefeller Brothers Fund, United States Institute of Peace, National Endowment for Democracy, Fond za otvoreno društvo, Ministarstvo inostranih poslova  Švajcarske, Bosch Fondacija i Balkan Trust for Democracy.
Salahudin Fetić