Šutenovačka džamija

http://www.glas-islama.info/images/stories/181/16.JPGDžamija u Šutenovcu je sagraðena za nepune dvije godine i spada u red
najljepših novopazarskih džamija. Godine 1996. je otpočela gradnja ovog
lijepog objekta nakon što je grupa džematlija kupila plac za 34.000
DM.  Džamija je svečano otvorena 10.10.1998. godine uz prisusutvo
najviših predstavnika Islamske zajednice na čelu sa muftijom Muamer-ef.
Zukorlićem.

Ona se nalazi u Vojkovačkoj ulici, u samom središtu novopazarskog naselja Šutenovac, i prva je sagraðena džamija u ovom dijelu grada. Aktuelni imam u ovom džematu je Harun-ef. Demirović, fakultetski obrazovan efendija, pun imanske energije i veoma vrijedna osoba, koja svojim neumornim radom u džematu doprinosi stvaranju pozitivne klime i oživljavanju islamskih vrijednosti, ne samo u Šutenovcu već i cijelom gradu. Ovaj imam je jedan od rijetkih koji poznaje cio svoj džemat. Veoma je pedantan u radu i redovno obilazi sve džematlije, bez obzira na veličinu naselja. Džemat je gradski i veoma brojan, radan, aktivan u vjeri i izvršavanju obaveza prema islamu i Islamskoj zajednici. Ovaj džemat je redovan u prikupljanju članarine za Islamsku zajednicu i svog imama. Takoðe, Harun-efendija sa svojim džematom prikuplja desetine hiljada eura zekata i sadekatu-l-fitra za potrebe „Gazi Isa-beg“ medrese i Fakulteta za islamske studije. Po ovim aktivnostima ovaj džemat je prepoznatljiv i spada meðu najbolje džemate u gradu.
Džamija je sagraðena na placu od 4 ara. Podkupolna je, sa jednim velikim kubetom i tri manja. Sva kubat su pokrivena bakrom. Munara je visoka 42 metra, sa dva šerefeta. I džamija i munara su obloženi bijelom fasadnom ciglom. Unutrašnjost džamije je potpuno sreðena. Prostor za klanjanje uključuje i prostrani mahvil, a sve zajedno je zastrto jednobraznim tepihom sa sedžadama za svakog džematliju. Mihrab je veliki i popločan je turskom kutahijom – keramičkim pločama sa motivima cvijeća i kur'anskih ajeta. Mimber je izgraðen od drveta, veoma lijep i skladan. Džamija posjeduje abdesthanu koja u potpunosti odgovara svojoj svrsi. U džamiju se ulazi direktno iz Vojkovačke ulice, koja je asfaltirana, pa tako doprinosi opštem ambijentu čistoće i skladnosti. Ovo napominjemo baš zato što u Novom Pazaru imamo nekoliko džamija koje se nalaze u blizini centra grada, a nemaju asfaltirane prilaze, što najbolje pokazuje kolika je nebriga vlasti za islamske objekte. Uz džamiju je izgraðen dječji mekteb „Rewda“, kojeg pohaða veliki broj djece svih uzrasta. Ovaj mekteb je ponos Islamske zajednice jer već duži niz godina, ne samo u ovoj zgradi već u nekoliko sličnih širom grada, na hiljade djece stiče islamsko i svjetovno znanje, te na najbolji mogući način ova djeca bivaju ambasadorima Islamske zajednice i njeni najbolji promoteri. Mnogi prosvjetni radnici u osnovnim školama u Novom Pazaru svjedoče da djeca koja dolaze iz naših mekteba jesu najbolji učenici u razredu, potpuno su spremna sa znanjem i veoma vaspitana i odgojena. Šutenovački džemat je imao tu sreću da uz njihovu džamiju postoji jedan ovakav objekat, koji sija poput najljepše zvijezde čuvajući ovaj dio grada od belaja i nesreće, a donoseći mu veliki murat i dobro.
Valja napomenuti da Harun-efendija izvodi mektebsku nastavu, te da istu pohaða veliki broj djece. Efendija Demirović je u ovoj oblasti veoma uspješan. On pored mektebske nastave obučava džematlije učenju Kur'ani-kerima. Veliki broj ljudi i žena je pred ovim efendijom naučio učiti Kur'an, a mnogi su pred njim i hatmu proučili.
Ova džamija je petovaktovna, uključujući džumu, teravije i bajram namaze. Veoma je posjećena od strane džemata koji u velikom broju obavlja namaze u njoj. Petkom, teravijama i bajramima ne može da primi džematlije koji u skupinama dolaze.
Jednom riječju, džamija je ukrasila ovo naselje. Njen izgled to najbolje dokazuje.

Sead ef. ŠAÆIROVIÆ