Halal i haram u ishrani

ImageU organizaciji Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara u srijedu
07.01.2010. godine u Velikoj sali Mešihata Islamske zajednice u Srbiji
održana je još jedna u nizu tribina koje ovaj fakultet organizuje za
svoje studente i ostale vjernike. Tema ove tribine bila je „Halal i
haram u ishrani“.

Prisutnim studentima FIS-a, učenicima medrese gazi Isa-beg, kao i njihovim profesorima predavanja na ovu temu odežali su Rešad-ef. Plojović Muftija beogradsko-novosadski i Sead-ef. Šaćirović direktor Agencije za halal sertificiranje sa sjedištem u Novom Pazaru.
Muftija Plojović je govorio o halalu i haramu u ishrani sa aspekta vjere i šerijata i objasnio na temelju Kur'ana i Hadisa koja je to hrana muslimanima dozvoljena, a koja zabranjena. Takoðer se osvrnuo i na različita tumačenja uleme o pojedinim namirnicama i različitim situacijama kada muslimani mogu konzumirati pojedine vrste hrane.
Sead-ef. Šaćirović je u svojem izlaganju objasnio šta je to Halal standard. Takoðer je istakao da je Halal standard pored Jevrejskog Košera jedan od najstarijih standarda u proizvodnji i distribuciji hrane na svijetu.

http://www.islamskazajednica.org/templates/ja_sargas/images/logo.png

Halal standard je jedan od najstrožih standarda u ljudskoj ishrani i on pored visoko kvalitetnih higijenskih i proizvodnih uslova zahtijeva i  najstrožu kontrolu svih inputa i sirovina koji se koriste u procesu proizvodnje hrane. Zbog ovako rigoroznih i sistematskih kontrola malo koja industrija hrane može se pohvaliti da ispunjava uslove za posjedovanjem Halal sertifikata.
Efendija Šaćirović je prisutne takoðer upoznao i sa aditivima koji se dodaju u prehrambene proizvode da bi im poboljšali ukus, dugotrajnost, boju ili aromu. Ovi aditivi na deklaraciji proizvoda, po evropskoj standardizaciji označeni su slovom E i brojem. Efendija Šaćirović je prisutne upoznao sa oznakama i brojevima aditiva koji su haram u ishrani svakog muslimana.
U vremenu kada se u ishrani koriste različiti genetski modifikovani i na neprirodan način proizvedeni prehrambeni proizvodi koji pored narušavanja ljudskog zdravlja prelaze i granice koje je Allah dž.š. postavio ljudima u pogledu ishrane, ova i slične tribine i predavanja ima veliki značaj u podizanju svijesti vjernika i na prisutne je ostavila snažan utisak.

Nermin Gicić