Odbili potpisati Deklaraciju

ImageVisoki funkcioneri dve bošnjačke partije, Sandžačke demokratske partije
i Stranke demokratske akcije nisu pozitivno odgovorili na poziv muftije
Muamera Zukorlića da potpišu Deklaraciju protiv diskriminacije
Bošnjaka. Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji juče je
saopštenjem za javnost pozvao ministre Rasima Ljajića i Sulejmana
Ugljanina, kao i poslanike njihovih partija, SDP-a i Bošnjačke liste za
evropski Sandžak, da stave potpis na dokument, koju su početkom jula
prošle godine u organizaciji IZ potpisali predstavnici bošnjačkih
organizacija, ustanova, institucija i Mešihata.

U Deklaraciji se od bošnjačkih predstavnika u Parlamentu i Vladi Srbije zahteva da ne prihvate "dalje administrativno rasparčavanje regije Sandžak", i izražava zabrinutost zbog "kontinuiranog kršenja ljudskih, a posebno verskih prava Bošnjaka i muslimana u Srbiji".Generalni sekretar SDP Mirsad Jusufović ocenio je danas da ova stranka „nema potrebe“ da potpisuje takvu deklaraciju.On je rekao da sve ono što se tiče politike treba da rade partije, a ne verske zajednice. Sama deklaracija predstavlja, na neki način, reakciju na prošlogodišnje zajedničko delovanje narodnih poslanika iz SDP-a i SDA, odnosno na našu zajedničku reakciju protiv Zakona o regionalnom razvoju. Mi pokušavamo da kroz parlament i aktivnost narodnih poslanika i drugih izabranih lica uspemo u našem naumu, a to je da svih šest sandžačkih opština budu u jednom razvojnom regionu, kako to Zakon i nalaže“, rekao je Jusufović Sto plus radiju. Generalni sekretar SDA Sandžaka Fuad Baćićanin je rekao je da je ova stranka u junu prošle godine potpisala drugi sličan dokument-Deklaraciju o položaju sandžačkih Bošnjaka, koju je usvojilo Bošnjačko nacionalo veće. Aktivno smo učestvovali u sprovoðenju ove Deklaracije, tako da bi svaka druga deklaracija bila cepanje, a nikako Deklaracija o ujedinjenju Bošnjaka. SDA se svojim statutom zalaže za autonomuju verskih zajednica i mi ćemo to poštovati. Predstavnička tela Bošnjaka neka se bave političkim pitanjima, a verske zajednice neka se bave verskim pitanjima”, rekao je Baćićanin Sto plus radiju.
On je istakao da je Sandžak istorijska, prirodna regija i da je važno da švih šest opština u Srbiji koje ga čine, budu u okviru jednog regiona.
„Na taj način bi se lakše ostvarivala prava na informisanje, obrazovanje, kulturu, upotrebu jezika i pisma, a došlo bi i do bržeg ekonomskog razvoja regije Sandžak. Mi smo sigurni da je Vlada Srbije napravila grešku usvajanjem Uredbe o statističkim regionima i da će je izmeniti i usaglasiti je sa Ustavom i Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina“, rekao je Baćićanin.
U Deklaraciji (potpisanoj u zgradi Mešihata IZ u Srbiji) se od bošnjačkih predstavnika u Parlamentu i Vladi Srbije zahteva da ne prihvate "dalje administrativno rasparčavanje regije Sandžak", i izražava zabrinutost zbog "kontinuiranog kršenja ljudskih, a posebno verskih prava Bošnjaka i muslimana u Srbiji".
Mešihat u jučerašnjem saopštenju ocenjuje da se razvrstavanjem sandžačkih opština u dva regiona nastavlja dalje cepanje te regije.
“Ova podvala (Uredba Vlade Srbije o statističkim regionima) pokazuje da se važna pitanja mogu rešavati isključivo pregovorima sa predstavnicima srpske vlasti, za čiji je uspeh neophodan bošnjački koncenzus”, navodi se u saopštenju IZ.