Protest magazinu Der Spiegel

ImageNezim Halilović Muderris, hatib džamije Kralj Fahd u Sarajevu uputio je
svoj odgovor novinaru Walteru Mayru 04.03. 2009. godine, odmah nakon
njegovog teksta i iznešenih opservacija o Sarajevu. Pomenuto
reagiranje, prevedeno na njemački jezik, pored autoru teksta upućeno je
i magazinu Der Spiegel-u, Deutsche Welle-u i novinskoj agenciji FENA.

Prethodnih dana isti novinar je objavio novi tekst o Sarajevu ističući da se u glavnom gradu BiH gradi džamija "više nego igdje u svijetu". Naravno, ovo nije prvi put da se muslimanima Bošnjacima stavlja u grijeh gradnja džamija i da se ta gradnja dovodi u vrlo neprimjerene kontekste i daju joj se neprihvatljive konotacije. Potreba muslimana za izgradnjom džamija je, očito, mnogima sporna, te bi im trebalo propisati koje su njihove potrebe i obim tih potreba, odnosno broj džamija koliko ih trebaju i gdje izgraditi.
Rušenje preko hiljadu džamija i drugih objekata Islamske zajednice, što je na mnogim područjima vršeno vrlo sistematično i dosljedno, nije toliki problem kao ponovna izgradnja. Možda su i rušitelji vjerovali da je izgraðeno previše džamija pa njihov broj treba svesti na "razumnu" mjeru i uvesti reda u ovu problematiku kako džamije ne bi narušavale panorama bosanskih sela i gradova i bile "prijetnja" sekularnom društvu etnički očišćenom od muslimana!
Sadržaj pisma
Obzirom da pismo Nezima Halilovića nije objavljeno u magazinu kojem je bilo upućeno web-portal Mešihata Islamske zajednice u Srbiji ga stavlja na uvid našoj javnosti.
–  Gospodine Walter, razočaran, ali ne i iznenaðen Vašim posljednjim tekstom, koji ste objavili u Der Spieglu, pod naslovom „Poslanikova peta kolona", želim Vas podsjetiti na obavezu poštivanja novinarske etike, te izjaviti da nisam: „radikalni imam", „pokrovitelj vehabijskog pokreta" i „kontraverzni učenjak Kur'ana", kao što Vi navodite u pomenutom članku. Ja sam hatib džamije Kralj Fahd, koji u svojim hutbama govori o stvarnim problemima muslimana i općenito ljudi, imam koji kroz Kur'an i hadis govori samo istinu i čovjek koji nikada nikome nije učinio nepravdu, niti je podsticao da se nepravda čini drugim ljudima, bili oni muslimani ili nemuslimani.
Neoboriv dokaz za to je to što sam cijelo vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu komandovao jedinicom i brigadom koje nisu počinile ama baš ni najmanji zločin. Naprotiv, cijelo vrijeme sam se zalagao za zaštitu prava svih graðana Bosne i Hercegovine, za što postoji niz argumenata i živih svjedoka, nebošnjaka i Bošnjaka. 
Obzirom da sam iz agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu izašao potpuno čist, a dokaz za to je i da me nikada na razgovore nisu pozivali ni domaći, a ni haški istražitelji, već duže vrijeme me mediji pokušavaju dovesti u kontekst islamskog radikalizma i predstaviti kao voðu ili kako vi rekoste "pokrovitelja" vehabijskog – selefijskog pokreta, sa kojim nemam nikakve veze.
U plejadi novinara i plaćenika, domaćih i internacionalnih medijskih kuća, koji obavljaju tu nečasnu dužnost ste se našli i Vi, a ja Vas podsjećam na Dan polaganja računa, pred Bogom, ako vjerujete u Njega, kada će se sve tajne objelodaniti i kada će svi ljudi biti nagraðeni ili kažnjeni za ono što su radili na ovome svijetu.
Tekst koji ste napisali je opterećen anti-islamskim tezama koje su potpuno neosnovane i netačne, kao i falsifikovanim statističkim podacima koje fabrikuju neprijatelji Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i drugih graðana koji ovu zemlju osjećaju svojom. Bošnjaci kroz historiju nikada i nikome nisu činili zločine i zbog toga slobodno mogu hodati po cijelome svijetu uzdignutih glava sa direktnim pogledima u oči svakom čovjeku, pa s’ toga ni po čemu ne zaslužuju ovakvo pisanje.
Moj narod je narod žrtve, a ne zločina i narod koji i nakon teških zločina dijeli vlast sa zločincima i agresorima i još uvijek se nada u bjelosvjetsku pravdu.
Moj narod se uz Allahovu pomoć vraća islamu, ne tako brzo kao što bi mi željeli, a ni tako sporo, kao što bi željeli islamofobi!
 „Onome koga Allah želi da uputi – On srce njegovo prema islamu otvori, a onome koga želi da u zabludi ostavi – On srce njegovo stegne i učini tijesnim kao da se penje prema nebu. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju ostavlja bez podrške."
(Suretu El-En'am: 125)
 
Nezim Halilović Muderris,
Hatib džamije Kralj Fahd