Naknadna pamet

ImageLDP je mesecima upozoravao da će se demagoški i diletantski projekat stvaranja statističkih regiona za graðane Sandžaka završiti političkim potkusurivanjem i podelom regiona.

Priča o navodno beskomromisnim zahtevima dve vladajuće partije iz Sandžaka, SDA i SDP, samo pokazuje koliko su licemerne te stranke kada govore o svojim pokušajima da zaštite jedinstvenost regiona. Naime, obe stranke su mesecima ćutale, i u Vladi i u Skupštini, dok se pripremalo donošenje odluke kojom se neke opštine Sandžaka pripajaju tzv. statističkom regionu sa sedištem u Užicu. Odluku protiv koje se sada navodno bune, omogućava zakon za koji su glasali, iako sam im kao poslanik LDP, i cela naša poslanička grupa, danima govorili da je zakon loš, i po graðane Sandžaka i po druge delove zemlje.

Obe ove stranke sede u vladi koja je donela katastrofalnu uredbu. Stranka ministra Ljajića je u meðuvremenu širila svoje ambicije, a ministar koji sedi u vladi gde se donosi odluka o cepanju Sandžaka, je svoje i naše vreme trošio svojim uobičajenim pričama o populizmu. Drugi ministar iz Sandžaka je takoðe ćutao, kao i njegovi poslanici u parlamentu.

Tada su dvema vladinim partijama, od kojih su u meðuvremnu nastale tri jer sada ministar Ljajić ima čak dve partije, bio važniji mir u njihovim brojnim koalicijama u kojima se nalaze na različitim nivoima vlasti. Zato im je bilo svejedno, zbog toga je moguće članstvo u proevropskoj vladi na nivou Srbije, partnerstva sa radikalima, naprednjacima i drugim nacionalističkim partijama u različitim opštinama Sadžaka. Takva politička neodgovornost ovih dana pokazuje svoje pravo lice. U politici moraju da postoje vrednosti, i one podrazumevaju da koristite svoju političku moć za ostarivanje onih ciljeva za koje su vas graðani birali. To ne zabranjuje da u Beogradu budete u koaliciji sa Palmom, svuda sa DS-om, ponegde sa naprednjacima i Šešeljem, ali obavezuje da nikada ne zaboravite na interese Sandžaka i ljudi koji ovde žive. Bez obzira da li ste ministar ili poslanik, da li imate samo jednu ili više partija.

Autor: Kenan Hajdarević