Tribina za uposlenike u Islamskoj zajednici

ImageDanas je u Velikoj sali Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, magistar
Muharem-ef. Omerdić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta
Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao predavanje na temu
„Pisanje izvještaja uposlenika Islamske zajednice“.

Eferndija Omerdić je svoje predavanje održao pred oko 100 zaposlenih službenika Islamske zajednice, meðu kojima su bili i muftija preševski Mumin-ef. Tahiri i muftija beogradsko-novosadski Rešad-ef. Plojović, direktor medrese Gazi Isa-beg mr.Mustafa-ef Fetić, dekan Fakulteta za islamske studije hafiz dr. Almir Pramenković, pomoćnik Glavnog muftije za mearifske poslove Nedžad-ef. Hasanović, kao imami, glavni imami i prijedsednici medžlisa, profesori, vjeroučitelji i ostali službenici različitih službi Islamske zajednice u Srbiji.
Nakon što je prisutnima uputio selame od reisuleme Mustafe-ef. Cerića, i informisao ih o aktivnostima Reisuleme u prvim danima 2010. godine, efendija Omerdić je istakao da ono što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo, i da muslimani imaju pravo da prate i bilježe svoju sudbinu i dogaðaje koji su se zbili.

{gallery}Predavanje-omerdic-16-01-2010{/gallery}

„To bilježenje dogaðaja mora se standardizovati, i ti izvještaji moraju pružati sve potrebne informacije za buduća pokoljenja i istaraživače. Izvještaji koje mi danas pišemo moraju snažno svjedočiti o našem radu“, rekao je magistar Omerdić.Efendija Omerdić je dalje kroz primjere prisutnima objasnio šta sve jedan izvještaj treba da sadrži, i na primjeru Izvještaja Vrhovnog sabora IZ koji je napisan na 299 stranica objasnio da ti zbirni izvještaji ne mogu biti kvalitetni ukoliko imami ne budu pisali kvalitetne i informativne džematske izvještaje.„U izvještaju ništa ne smije da nedostaje, jer će budući istraživači uočiti praznine i nelogičnosti u radu“, rekao je izmeðu ostalog efendija Omerdić.Obzirom da se Islamska zajednica i njene službe nalaze u periodu izrade godišnjih izvještaja za prošlu godinu, ovaj Seminar je imao jako veliki značaj za sve one koji su mu prisustvovali.


Nermin Gicić