Ejupu Ganiću sud produžio pritvor

ImageOsnovni sud u Westminsteru donio je odluku o produženju pritvora Ejupu
Ganiću, ratnom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Zahtjev da bude pušten uz kauciju od 200 hiljada funti, koje je
obezbijedila Sanela Jenkins, i garancije da neće napustiti Veliku
Britaniju, sudija Quentin Purdy nije uvažio.

Kako je u telefonskom razgovoru za BHT1 rekla njegova kćerka Emina, Ejup Ganić čak nije ni prisustvovao ročištu.
Pravni savjetnik Damir Arnaut ocijenio je ovo kao ogroman propust engleskog pravosuða, budući da je razlog zbog kojeg se Ganić nije pojavio na Sudu taj što je umjesto njega, greškom doveden potpuno drugi čovjek.
Najavio je da će odmah, danas ili sutra, biti uložena žalba na ovu odluku suda, a bit će zatraženo i hitno pristupanje meritumu.
On je naglasio da je ovo danas bila samo odluka o kauciji, a ne o meritumu, odnosno o opravdanosti i validnosti zahtjeva Srbije.
Sada će se tražiti da se o tome što prije raspravlja, jer je prikupljen ogroman broj dokaza koji pokazuju da je Haško tužilaštvo odbacilo sve optužbe, te našlo da Ganić ne samo da nije odgovoran za slučaj iz Dobrovoljačke ulice, nego da i nema elemenata krivičnog djela.
Zato je, naglašava Arnaut, neophodno što prije pristupiti raspravi o meritumu.
Inače, Arnaut kaže da je ne samo razočaran već i šokiran radom britanskog pravosuða.
"Na naš šok, zatvorski djelatnici su doveli potpuno drugu osobu. Moram reći, otkako sam došao ovdje da se nalazim u nekoj potpuno drugoj zemlji, a ne Velikoj Britaniji, koja jako puno govori o funkcionalnosti svog sistema i svojoj demokratiji", kazao je Arnaut.
Dodao je, takoðer, da je već prošlo 48 sati da Ganić nema pristup ni svojoj porodici ni svojim advokatima ni ambasadorici BiH, koja traži da se vidi s njim.
"Britanske vlasti time jasno ignoriraju Bečku konvenciju o konzularnim odnosima. Gospodin Ganić je jednostavno u potpunoj izolaciji. On jednostavno ne zna šta se dešava. Od ponedjeljka kada je uhapšen on nema komunikaciju ni s kim izvan zatvora. Nevjerovatno je da se to dešava u Velikoj Britaniji", rekao je Feni Damir Arnaut, savjetnik za ustavnopravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.
Inače, Pravosudnim organima Velike Britanije tokom dana je upućen zahtjev Tužilašva BiH za njegovo izručenje, potvrdio je glasnogovornik ovog tužilaštva Boris Grubešić.

Uz zahtjev je proslijeðena i prateća dokumentacija, te dokazi o istrazi koja se u slučaju "Dobrovoljačka" vodi u državnom tužilaštvu, a u vezi s kojim pravosuðe Srbije, meðu ostalim, tereti i bivšeg člana Predsjedništva BiH.

Emina Ganić za Al Jazeeru: "Ovo je politički motivisan proces"
Emina Ganića, kćerka uhapšenog člana ratnog Predsjedništva BiH u Londonu je dala intervjuu za TV stanicu Al Jazeera na englskom jeziku u kojem je govorila o posljednjim dešavanjima u vezi sa Ejupom Ganićem kojem je sud u Westminsteru odbio kauciju i zadržao ga u pritoru.
Emina je jasno istakla da je riječ o politički motivisanom procesu i da se u ovom slučaju krši pravo i pravni sistem Velike Britanije.
Ona je podsjetila da je Haški tribunal odbacio isti slučaj, te da postoji sporazum sa Srbijom o izručenju osumnjičenih za vršenje krivičnih djela koji je nedavno potpisan.
U videu pogledajte kompletan intervju koji je Ganićeva dala za TV kanal Al Jazeera.

 
SILAJDŽIÆEV KABINET RAZOČARAN ODLUKOM ENGLESKOG SUDA

Kabinet člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića razočaran je današnjom odlukom engleskog suda da odbije zahtjev odbrane Ejupa Ganića za privremeno puštanje na slobodu uz kauciju.
"Nadamo se da će Viši sud sutra donijeti pozitivnu odluku na žalbu na ovu današnju odluku, pogotovo jer je ta odluka bazirana na generalnim razmatranjima bez uzimanja u obzir svih specifičnosti, poput visoke kaucije, garancija uglednih britanskih graðana i vlasti naše zemlje", navodi se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.
Kabinet je, meðutim, u nevjerici povodom odluka i poteza engleskih vlasti od samog početka ovog slučaja. Prije svega, engleske vlasti već dva dana odbijaju dati pristup Ganiću ambasadorici BiH, Ganićevim advokatima te njegovoj porodici. Zbog ovih otvorenih kršenja zakona i meðunarodnih obaveza Velike Britanije, Ganić se od samog trenutka svog hapšenja nalazi u potpunoj izolaciji i nema bilo kakve informacije o dešavanjima u njegovom slučaju, navodi se u saopćenju.
Bez obzira na kontinuirane zahtjeve ambasadorice BiH u Londonu da odmah vidi dr. Ganića, engleske vlasti svojom šutnjom svjesno nastavljaju kršiti niz odredbi Bečke konvencije o konzularnim odnosima. Posebno je šokantna činjenica da iako je sud naredio pojavljivanje Ganića na današnjem ročištu zatvorski djelatnici su na sud doveli pogrešnu osobu!
Naime, taj nalog je izdat još jučer, a Ganićevi advokati su još jutros dobili potvrdu da je Ganić doveden na sud. Kada su se advokati pojavili na sudu, predstavljena im je potpuno druga osoba. Britanske vlasti su ovu katastrofalnu grešku obrazložile "sličnošću stranih imena.“ Ovakve greške i ovako teška kršenja Bečke konvencije su neubičajene u bilo kojoj zemlji svijeta, a pogotovo bi trebale biti rijetke u zemlji koja sebe predstavlja modelom demokratije i funkcionalnosti. Tretman dr. Ganića, naših diplomatskih predstavnika i angažovanih advokata jasno pokazuje da su vlasti Velike Britanije daleko od takvog modela, zaključuje se u saopćenju.

BORCI NEÆE MIRNO POSMATRATI PRLJAVI NASTAVAK AGRESIJE

Koordinacioni odbor boračkih organizacija Federacije BiH u povodu hapšenja Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od britanskih vlasti, a na zahtjev Republike Srbije, izražava svoje ogorčenje i nezadovoljstvo postupkom i načinom pokušaja izjednačavanja agresora i branilaca Bosne i Hercegovine.
Hapšenje Ejupa Ganića je nastavak politike Srbije da se i vojno i političko rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine stavi u kontekst zločina, da se time relativizira odgovornost Srbije za rat i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom, što je Haški sud donošenjem velikog broja presuda srpskom rukovodstvu i rezolucije o počinjenom genocidu nad bošnjacima i potvrdio, saopćeno je iz KO boračkih/braniteljskih organizacija, saveza, udruga u FBiH.
U zavisnosti od razvoja situacije, boračka udruženja će u zakonom dozvoljenim okvirima poduzeti sve odgovarajuće mjere u zaštiti kako akademika Ejupa Ganića tako i svih branitelja Bosne i Hercegovine protiv kojih se želi pokrenuti inscenirana odgovornost s ciljem falsifikovanja istorijskih fakata. Žrtva ovakve prljave i podle inscenacije je i Ilija Jurišić, koji nevin leži u kazamatima Srbije.
Borci Bosne i Hercegovine poručuju da neće mirno posmatrati ovako prljav nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, navedeno je u saopćenju.
Izvor: Bosnjaci.net, Fena, Sarajevo-x.com