KBSA poziva na akciju zbog hapšenja Dr. Ejupa Ganića

ImageKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike najoštrije osuðuje najnoviju
političko- obavještajnu provokaciju Srbije koja kontinuirano pokazuje da
ne priznaje suverenitet BiH i njezinih graðana. Izdavanje potjernice na
osnovu koje je u Londonu uhapšen, bivši član Predsjedništva BiH,
gosp.Ejup Ganić jeste još jedna potvrda Srbijanske bahatosti i
siledžijskog odnosa prema Bosni i Hercegovini kroz pokušaj
izjednačavanja žrtve i agresora.

Za KBSA je neprihvatljivo i neshvatljivo da država koja je jedina u historiji osuðena za kršenje Meðunarodne konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida ima pravo raspisati potjernicu za osobama koje su stale u odbranu svoje domovine i čije je pravo na samoodbranu zagarantovano kako Poveljom o ljudskim pravima tako i svim Poveljama UN i Meðunarodnim konvencijama. Srbija je ovim potezom pokazala da joj je više stalo do destabilizacije situacije u BiH nego da se suoči sa vlastitim zločinima i zločincima koje je iznjedrila i brižljivo čuvala i čuva unutar svojih granica. Jednome od njih je u Hagu, upravo na dan hapšenja gosp. Ganića, počelo suðenje za počinjene zločine kakve Europa ne pamti nakon Drugog svjetskog rata.
Raspisivanje potjernice (pa evo sada i hapšenje gosp. Ganića) za članovima ratnog Predsjedništva BiH jeste direktni udar na suverenitet države BiH, njezinih organa, dužnosnika i graðana koji su samo vršili svoju patriotsku dužnost i obavezu obrane domovine od napada i agresije. Cilj takvih potjernica i hapšenja nije pravo i pravda već politikantsko ponižavanje istinskih žrtava i pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora što najočitije ilustruje politička presuda gosp.Iliji Jurišiću. Država BiH ne smije dozvoliti da gosp.Ganić ili bilo koji drugi graðanin BiH doživi istu sudbinu.
KBSA od državnih organa BiH zahtijeva jasnu i odlučnu reakciju koja treba rezultirati:
·         prekidom svih diplomatskih odnosa sa Srbijom i povlačenjem ambasadora BiH iz Srbije
·         zahtjev prvosuða BiH da primjeni sistem reciprociteta i podigne optužnice protiv ratnog rukovodstva Srbije
·         upućivanje protestne note vladi Velike Britanije i traženje hitnog puštanja na slobodu gosp.Ganića. Brendan Simms je knjizi Najmračniji momenat: Britanija i destrukcija Bosne (Unfinest Hour: Britain and the Destruction of Bosnia) u izdanju Penguin Pressa opisao negativnu ulogu britanske vlade za vrijeme agresije na BiH. Hapšenjem gospodina Ganića se stavlja u sumnju namjera Velike Britanije u i prema BiH.
·         pokrenu proces protiv Srbije pri Europskom sudu pravde zbog laznih optuznica protiv graðana BiH
·         Graðane i patriote BiH, u BiH i dijaspori, pozivamo da:
·         u državama i gradovima gdje postoje Ambasade ili Konzulati Srbije (tako i Bosne i Hercegovine i U.K-a) organizuju mirne proteste i sa tih protesta upute pisma protesta vladi Srbije i UK, kao i poziv vladama zemalja i Meðunarodnim i Evropskim institucijama da zaustave  proces destabilizacije Balkana koju kontinuirano provodi zvanična politika i pravosuðe Srbije.
·         bojkotuju proizvode i servise kompanija sa sjedištem u Srbiji sve dok gosp. Ganić i gosp. Jurišić ne budu pušteni na slobodu
KBSA smatra da svaki zločin mora biti kažnjen ali ne prihvata tezu da su zločinci oni koji su branili svoje živote i svoju domovinu, posebno ako tu tezu zastupa država koja je osuðena što nije učinila ništa da spriječi zločin genocida mada je to mogla.
Srbija svoju katarzu neće doživjeti osudom bh patriota, to jedino može postići osudom onih koji su u njeno ime i u ime srpskog naroda činili zločine.

Upravni Odbor KBSA