Velika Britanija i u toku agresije na BIH imala je negativan stav prema BIH

ImageAsocijacija "Fatma" organizirala danas u Sarajevu skup podrške bivšem
članu Predsjedništva RBiH dr. Ejupu Ganiću

Asocijacija za brigu o djeci nepotpune porodice, prvenstveno djeci
šehida i poginulih boraca, u odgoju i obrazovanju uključujući edukaciju
žena i majki "Fatma" organizirala je danas u Sarajevu skup podrške
ratnom članu Predsjedništva RBiH Ejupu Ganiću, koji je 1. marta uhapšen
na londonskom aerodromu.Predsjednica asocijacije Fatima Hukić podsjetila je da je upravo Ejup Ganić zaslužan zašto Aliju Izetbegovića nije ubio agresor maja 1992. kada je uhapšen na Sarajevskom aerodromu.
Dodala je da je njegovo hapšenje za sve patriote, a posebno one koji su u opkoljenom Sarajevu zajedno s njim dijelili sudbinu ispaljenih granata, samo otvaranje nezacijeljenih rana za svim poginulim i ranjenim u BiH.
"Meðunarodna zajednico, valjda na ovoj činjenici nećeš ostati nijema, valjda nećeš prihvatiti da je isto napadati i braniti se", kazala je, napominjući da je Ratko Mladić, ratni zločinac još na slobodi.
U ime asocijacije zahvalila je Ganiću koji je prepoznao kvalitet asocijacije i što je bio uz njih te jednom kazao "Asocijacija "Fatma" jača Bosnu iznutra".
Skupu se obratio i počasni član Asocijacije "Fatma" Omer Ibrahimagić koji je takoðer evocirao uspomene iz prošlosti govoreći o nelegalnom izlasku snaga JNA iz kasarne u Sarajevu bez prethodne konsultacije s tadašnjom vladom.
"Uzbuðenje u javnosti je opravdano zbog činjenice da je Velika Britanija i u toku agresije na BiH imala negativan stav prema BiH. Ilustracija toga je i postavljanje svog izaslanika u štab Radovana Karadžića", ističe Ibrahimagić.
Dodao je da je u to vrijeme Izetbegović kazao Ganiću da spašavanje njega nije spašavanje samo jedne osobe nego cijele BiH, prenosi Fena.
"Ja bih sada kazao ne radi se samo o Ganiću radi se o Bosni i Hercegovini", ističe.
Skupu se pridružila i predsjednica odjeljka Asocijacije "Fatma" iz Unsko-sanskog kantona Dijana Vanjo koja je još jednom podsjetila da je Ejup Ganić uvijek bio za cjelovitu i jedinstvenu BiH.
Podršku održavanju ovakvog skupa dao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je kazao da nije nimalo optimist da će puštanje Ganića na slobodu biti jednostavno te podsjetio da će Republika Srbija učiniti sve da bi dokazala njegovu eventualnu odgovornost.
"Krivicu snosimo samo mi, jer smo bili zaokupljeni ovozemaljskim željama, ne želeći pri tome insistirati na uspostavljanju funkcionalne BiH", kazao je Hadžibajrić.
Podsjetio je da će mu sada pomoći samo stručni savjeti, a da su sve demonstracije uzaludne i za njihovo realiziranje je kasno, jer je Velika Britanija ureðena država koja ima neovisno sudstvo od politike i oni samo priznaju to.

Izvor: Bosnjaci.net