Viši sud u Londonu pustio dr. Ejupa Ganića iz pritvora

ImageViši sud u Londonu odlučio je da se bivši član ratnog Predsjedništva BiH
Ejup Ganić brani sa slobode, potvrdila je za Sarajevo-x.com Emina
Ganić. Prema riječima njegove kćerke, sudija je odlučio da bivši član ratnog
Predsjedništva BiH bude pušten na slobodu uz kauciju od 200.000 funti
koja je ranije odreðena, a koju je obezbjedila Sanela Jenkins.

Sudija koji vodi slučaj na suðenju je rekao da je prethodno ročište prekinuo kako bi Srbiji dao priliku da dostavi dokaze koji bi opravdali hapšenje Ganića.
Nakon što Tužilaštvo Srbije nije uspjelo dostaviti nikakve relevantne dokaze sud je odlučio da nema nikakvih razloga da kaucija bude odbije i da Ganić bude još jedan dan u zatvoru. Ejup Ganić se planira pojaviti na ročištu koje je zakazano za 25. mart kada se bude odlučivalo o meritumu. Do tada će morati boraviti na londonskoj adresi.
Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, uhapšen je 1. marta u Londonu “na osnovu preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti”. Uhapšen je zbog sumnje da je u maju 1992. učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, te mu je odreðen pritvor do 29. marta ove godine.
Na ročištu za razmatranje validnosti zahtjeva Srbije za ekstradiciju, održanom pred Osnovnim sudom u Londonu 9. marta, Sud je od vlasti u Srbiji zatražio da dostave svu dokumentaciju u slučaju protiv Ganića, a prema Ugovoru o izručenju izmeðu Srbije i Velike Britanije, za to imaju 45 dana.
Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji u srijedu, 10. marta, radi predaje Ganića Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji”, saopćeno je iz Ministarstva pravde Republike Srbije.

 

Silajdžić u susretu sa Milibandom naglasio da očekuje da se London izvini za slučaj Ganić

Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić susreo se danas u Londonu sa Davidom Milibandom, Ministrom vanjskih poslova Velike Britanije. Glavna tema razgovora ticala se tretmana dr. Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva RBiH od trenutka njegovog hapšenja u Londonu prošle sedmice. Dr. Silajdžić je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su prekršena prava dr. Ganića, kao i Bosne i Hercegovine, koja proizilaze iz Bečke konvencije o konzularnim odnosima. Dr. Ganić, naime, nije bio obaviješten o svom pravu da kontaktira konzularne predstavnike Bosne i Hercegovine, dok su i njegovi eksplicitni zahtjevi za takvim kontaktima bili odbijeni. Ovakav tretman predstavlja direktno kršenje Bečke konvencije. Dr. Silajdžić je g. Milibandu prenio da očekuje izvinjenje Velike Britanije zbog takvog tretmanaMinistar Miliband je istakao da Velika Britanija vrlo ozbiljno shvata svoje obaveze po konvenciji čiji je potpisnik, te se obavezao provesti punu istragu o svim detaljima, te se nakon toga usmeno ili pismeno očitovati o ovom slučaju vodeći računa o prijateljskim odnosima koje Velika Britanija gaji sa Bosnom i Hercegovinom.
Dr. Silajdžić je takoðer održao press konferenciju na kojoj je prvenstveno izrazio zadovoljstvo današnjom odlukom engleskog suda da odobri dr. Ganiću da se brani sa slobode. Dr. Silajdžić je takoðer iznio njegovo mišljenje da je zahtjev za hapšenje dr. Ganića politički motivisan te da predstavlja dio šire kampanje za reviziju poznatih činjenica vezanih za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i ulogu Miloševićevog režima u tim dogaðajima.
Na pitanje novinara BBC-a da li će ovaj slučaj uticati na odnose izmeðu Bosne i Hercegovine i Srbije, dr. Silajdžić je odgovorio da je u poslijednje vrijeme uloženo mnogo napora u pravcu poboljšanja tih odnosa, te da ovaj slučaj vraća cijeli proces unazad.

Izvor: Bosnjaci.net, Bir.ba