Patriotski magazin Kulin”: Studenti psovali Æabu

ImageTreći broj Patriotskog magazina "Kulin" donosi tekst
Fatmira Alispahića pod naslovom "Studenti psovali Æabu", u kojem se
problematizira činjenica da je nekoliko profesora sa Filozofskog
fakulteta u Sarajevu podstrekavalo studente na ispoljavanje vjerske i
nacionalne mržnje, jer su pod krovom ove akademske institucije
objavljivani radovi u kojima se psuju muslimani, islamski običaji i
Hadždž, a hadžije se porede sa stokom. 

Alispahić se pita – da li Univerzitet u Sarajevu ima snage da se suoči sa činjenicom da se podstrekavanje na nacionalnu i vjersku mržnju ne može tolerisati kao akademska i kreativna sloboda, jer se radi o krivičnom djelu? Ovu grupu profesora predvode Enver Kazaz i Marko Vešović, a sponzoriraju je članovi PEN centra, te intelektualci poput Željka Ivankovića i Ivana Lovrenovića.
Alispahić navodi nekoliko spornih studentskih radova, te analizira tekst „Hodočašće":
– U ovom, jednom od mnoštva sličnih tekstova, vrijeða se peta islamska dužnost. Ismijavaju se obredi Hadždža. Govori se o hadžiji koji je zaklao kurban pa se – „pretvorio u kurbansku krv i radovao se s dušom životinje". Ismijava se stojanje na Arefatu, a hadžije se porede sa stokom („Ðe ima da insan povazdan staji. Prilegne i hajvan, a kamoli insan."). Pošprdno se govori o obredu bacanja kamenčića na Mini. Potom slijedi besramno iživljavanje nad vjerskim osjećajem muslimana:. „Hadžija se zapetljao u halje, pa nikako da se iskobelja, izvrnuo se na leða, mlatara udovima i psuje: J…. ti narod i običaje kad su vaki. Navlači ove drolje baš ko zadnja sirotinja. Pa ti pusti njima da rede oko Æabe. J…. ti budalašćinu".
Da li se nazivanje ihrama droljama, psovanje po muslimanima, psovanje po islamskim običajima, psovanje po Hadždžu – može smatrati akademskom disciplinom, i da li se profesori koji stoje iza ovakvih kriminalnih aktivnosti i iza ovog ataka na ljudska prava mogu smatrati univerzitetskim profesorima? – pita se Alispahić u svome tekstu.
Rijaset