Svečana akademija povodom Dana univerziteta

ImagePovodom Dana univerziteta, 30. 03. 2010 g., sa početkom u 13 h, na
Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru, održana je svečana
akademija uz bogat kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali
glumci Josip Pejaković, Andrijana Videnović, Irfan Mensur, Branislav
Lečić, vokalni solista Mubera Škrijelj i Braća Pružljani.

Prije početka svečanosti, Rektor Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr Mevlud Dudić, primio je delegaciju ambasade R. Slovenije, na čelu sa zamjenicom ambasadora, g-ðom Jadrankom Šturm Kocijan, delegaciju USAID-a na čelu sa direktorom Majklom Pilsburijem, delegaciju narodnih poslanika R. Turske, delegaciju Internacionalnog Burč Univerziteta iz BiH na čelu sa rektorom prof. dr Huseinom Pademom, dekanicu Fakulteta za poslovne studije Megatrend Univerziteta u Beogradu, prof. dr Gordanu Komazec, dekana Beogradske bankarske akademije univerziteta Union, prof. dr Hasana Hanića, delegaciju Evropskog centra za obrazovanje iz Maribora, na čelu sa dekanom, prof. dr Ludvigom Toplakom, delegaciju Hrvatskog komunikološkog društva iz Zagreba, na čelu sa akademikom Jurajom Plenkovićem,te delegaciju Islamsko-pedagoškog fakuteta u Zenici.
U razgovoru sa rektorom, zvanice su čestitale Dan Univerziteta rektoru, studentima, profesorima i saradnicima, a govorilo se i o mogućoj saradnji.
Pored visokih zvanica, na proslavi Dana univerziteta i svečanoj dodjeli diploma, prisustvovali su i pretstavnici Mešihata islamske zajednice u Srbiji, delagacija Centra za toleranciju i meðureligijske odnose na čelu sa g-dinom Miodragom Živanovićem, delegacija Grada Novog Pazara, zamjenik predsjednika opštine Sjenica, predsjednik skupštine opštine Sjenica, predsjednik skupštine opštine Prijepolje, narodni poslanik u Parlamentu Crne Gore, predsjednik skupštine opštine Višegrad, delegacija profesora iz Bosne i Hercegovine, direktori osnovnih i sredjih škola u Novom Pazaru i pretstavnici političkih stranaka i nevladinih organizacija iz regiona.

{gallery}Dan-uninp-30.03.2010{/gallery}

Telegrame sa čestitkama i željama za uspeh u daljem radu, uputili su Nj. E. Meri Vorlik, ambasador SAD u Srbiji, Nj. E. Stiven Dž. Vordsvort, ambasador UK u Srbiji, Nj. E. Ron Van Dartel, ambasador Nizozemske, Nj. E. Kari J. Veijalainen, ambasador Finske, Nj. E. Homer Mavromatis, ambasador R. Kipar, Nj. E. Krister Bringeus, ambasaror Švedske, g. Robert Kokta, politički savjetnik, ambasada SAD, g-ða Tinde Kovač Cerović, državni sekretar Ministarstva prosvjete, prof. dr Branko Kovačević, rektor, Univerzitet u Beograduprof. dr Miroljub Grozdanović, rektor Univerziteta u Nišu, prof. dr Zdravko Vitošević – rektor Univerziteta u Prištini, prof. dr Ibrahim Jusufranić, rektor Internacionalnog Univerziteta u Travniku,  rektor Univerziteta Mehmet Akif Ersoj, Turska, kao i brojni drugi pretstavnici kulturalnog, javnog i političkom života iz države i iz regiona.Nakon prigodnog kulturalno-umjetničkog programa i svječane dodjele diploma, gosti su posjetili i Sajam knjiga koji se održava na Univerzitetu.

Izvor: UNINP.edu.rs