Niške džamije

ImageBoravak u Nišu povodom otvaranja mesdžida u KPZ-u u Nišu, iskoristili
smo za obilazak niških džamija. Namjerno kažem „džamija“ jer ih u Nišu
ima dvije. Jedna funkcionalna u kojoj se obavljaju namazi, a druga je
pretvorena u izložbeni salon.

Prvo smo obišli džamiju koja se nazali u strogom centru grada. Munara i dalje bijaše nesanirana. I dalje oskranvljena stoji od onih čuvenih napada kada zapališe Bajrakli-džamiju u Beogradu i ovu u Nišu. Zapališe je kako rekoše „huligančići neki“.
Tako ti je to. Kad se pali džamija onda su to „tamo neki huligančići“, a kada neko oskravi neku crkvu, haman nebio i musliman, odmah su to „islamski ekstremisti“.
Dok smo fotografisali ovu džamiju dobaci neko od prolaznika „evo ih mudžahedini“. Tako ti je to kad se zoveš Salahudin i nosiš bradu – nemožeš nikada bit novinar ili neki fotograf već obavezno „mudžahedin i islamski terorista“. Ako je teror slikati džamiju onda stvarno jesam.
Nakon toga uputismo se ka Niškoj tvrðavi. I ona se nalazi u centru Niša na desnoj obali Nišave.Tvrðava ima kontinuitet od oko dva milenijuma konstantnog postojanja o čemu svjedoče mnogobrojni arheološki nalazi. Nišku tvrðavu su podigli Osmanlije u periodu od 1719. do 1723. godine.
Mnogo što nam govori da su ovdje nekada bili Osmanlije: Hamam, mnogi zapisi na staroosmanskom pismu i jeziku i td, ali takoðer i ono što je nezaobilazno bilo u Turskim tvrðavama jeste džamija. I u ovoj tvrðavi ima džamija.
Ova džamija datira iz 1525. godine.  Itekako, spoljašnjim izgledom, podsjeća na Altun-alem džamiju u Novom Pazaru. Meðutim, munara bijaše porušena a džamija pretvorena u galeriju savremene likovne umjetnosti. Obzirom da je galerija bila otvorena, imali smo prilike vidjeti unutrašnjost ove stare džamije. Nije se imalo šta posebo vidjeti jer su mahfile i minber uklonjeni, mihrab zatvoren regipsom, a neki dijelovi unutrašnjeg zida urušeni do cigala, „da bi se vidjelo od kojeg je materijala izgraðena“ – kako nam reče tumač kojeg smo zatekli u ovoj džamije.
Mnogi možda i neznaju da u Niškoj tvrðavi postoji džamija, ali ona ipak postoji. Pitam se, koliko džamija je samo imalo na prostoru Srbije a više ih nema?

Salahudin Fetić | Islamskazajednica.org