U sjeničkom medžlisu još jedna džamija

ImageDanas je u selu Vrsenice u Medžlisu Sjenica svečano otvorena i predata
džematlijama na korištenje džamija. Ovaj prelijepi objekat džematlijama je simbolički predao na upotrebu
glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić.

Obraćajući se džematlijama koji su se ispred džamije okupili u velikom broju i koji su došli da prisustvuju ovom hajirli dogaðaju i iz susjednih sela Glavni muftija je izmeðu ostalog rekao:
„Baš kada se Bošnjaci, muslimani, bore za svoju slobodu, bore za svoja prava Allah dž.š. nas časti ovakvim peškešima, ovakvim hedijama, kao što je ova mubarek džamija. Za nas Bošnjake su džamije najbitnija mjesta jer su one jedini prostor suvereniteta, duhovnog, moralnog i kulturnog. Baš zato uspostava svake nove džamije predstavlja nastanak još jednog stuba našeg duhovnog suvereniteta.“

{gallery}dzamija-vrhsjenice-04062010{/gallery}

Nakon obraćanja Glavnog muftije hafiz Irfan Malić je proučio dovu, a zatim su džematlije ušli u džamiju da klanjaju prvu džumu u ovoj džamiji. Hutbu je održao i džumu namaz klanjao hafiz Irfan Malić koji je i kroz hutbu ukazao na značaj izgradnje džamija i citirao ajete u kojima Allah dž.š. takve ljude u Kur'anu naziva ljudinama.
A ideja za izgradnju ove veleljepne graðevine potekla je od dvojice ljudi koji su roðeni u selu Vrsenice a sada kao doktori žive i rade daleko od svog rodnog sela, jedan u Italiji, a drugi u Bužimu u Bosni i Hercegovini.
Kada su se 2008. godine sreli obilazeći mezarje svojih predaka, dr. Hivzo Kurtanović i dr. Sadrija Eminović, Sadrija je predložio Hivzu da uvakufi plac u blizini mezarja, a da će on na njemu napraviti džamiju. Hivzo je pristao, uvakufio 60 ari placa i u aprilu 2009. godine Sadrija je otpočeo izgradnju džamije. Džamija sa svim pratećim objektima, gusulhanom, abdesthanom, salonom, mektebom ima oko 600 metara kvadratnih na dva nivoa. Pored ove dvojice vakifa i džemat je dao svoj doprinos izgradnji džamije uglavnom uvakufljujući svoj rad i znoj, a takoðer su mještani o svojem trošku doveli struju do džamije i kupili tepihe.
Danas je džamija predata džematlijama. U njoj je obavljena prva džuma, ali ima još dosta posla oko njenog dovršetka. Treba da se sazida minare za koje je već izliven temelj, a takoðer i prostor oko džamije treba da se dodatno uredi.
Na licima prisutnih mještana, džematlija, muslimana, Bošnjaka vidjela se radost, sreća i zadovoljstvo. Svjesni su šta džamije znače i da su one stožer okupljanja i opstanka muslimana na ovim prostorima, tako da ni ti radovi koji su preostali neće predstavljati problem za njih.

Nermin Gicić | Islamskazajednica.org