Zašto će pobijediti BKZ

Glas islama | Broj 191
| Piše: Samir Tandir |

ImageGlasanjem za BKZ i davanjem podrške listi na čijem je čelu Muftija, mi glasamo za sebe, glasamo za svoju djecu. Glasamo za one koji o našem teškom životu govore umjesto nas. 

U društvenom sistemu koji počiva na demoktarskom ureðenju izbori su jedini legitimni način na koji graðanke i graðani mogu direktno da utiču na to ko će da ih predvodi i da samim tim kreiraju svoju budućnost.
Šta znači pogrešan izbor znamo svi mi koji smo u Sandžaku preživjeli ‘90-te godine dvadesetog stoljeća. Bezrezervna podrška koju su tada Bošnjaci dali gospodinu Sulejmanu Ugljaninu i njegovoj političkoj opciji koštala nas je mnogo. Sandžak je ubjedljivo najnerazvijenija regija u Srbiji, naš narod je u svakom pogledu diskriminisan i obespravljen. Samozvana alternativa Ugljanina zvana Ljajić bila je lažna, i u to smo se uvjerili posljednjih par godina. Bio je to samo još jedan beogradski igrač i profiter u teškom životu našeg naroda.
Na izborima za Nacionalini savjet Bošnjaka 6. juna imat ćemo po prvi put suštinsku alternativu beogradskoj koaliciji oličenoj u partijama spomenitih srpskih ministara. To je lista Bošnjačke kulturne zajednice – BKZ  na čijem je čelu glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić, jedini čovjek koji je smogao snage da beogradskim vlastodršcima kaže istinu o teškom životu našeg bošnjačkog naroda i podreðenom položaju u kome se nalazimo.
Glasanjem za BKZ i davanjem podrške listi na čijem je čelu Muftija, mi glasamo za sebe, glasamo za svoju djecu. Glasamo za one koji o našem teškom životu govore umjesto nas. Glasamo za nove ljude koje su za sve ove godine bili tu sa nama, a ne u Turskoj ili u Beogradu. Nacionalni savjet Bošnjaka treba da vode novi ljudi. Ljudi koji imaju hrabrost, znanje, ali i petlju da preuzmu odgovornost i kažu istinu o našim svakodnevnicama prepunim diskriminacije.
Nije pobjeda 6. juna i vraćanje Savjeta našem bošnjačkom narodu samo formalno pitanje, to je suštunsko pitanje koje se tiče svih nas i pod kojim podrazumijevamo otpočinjanje svakog dana u godini. Da li se toga dana budite kao ponosni ljudi? Da li toga dana imate više snage da ostvarite svoj cilj? Da li toga dana imate veću priliku da svoj talenat i svoju sposobnost realizujete? Da li toga dana imate veću priliku da naðete svoj posao i zaradite veću platu? Da li toga dana ponosni hodate? Da li toga dana jače i uspješnije branite svoj identitet? Da li toga dana živite dostojno čovjeka? Da li toga dana ostvarujete šansu za nove generacije? Odgovor na sva ova pitanja mora da bude javan. A da bi to i u praksi tako bilo moramo imati institucije koje će biti garant naše slobode, ravnopravnosti i jednake šanse. To je ideja BKZ i krajnji cilj naše borbe u čijem je središtu sudbina svakog pojedinca.
Nije nama namjera da 6. juna samo pobijedimo listu nekakvog „Preporoda“ i one koji se iza toga kriju i Ugljanina i njegovu profitersku listu. Nama je namjera da pobijedimo podjele, mržnju, neznanje, strah, izdaju i lopovluk, tj. sve ono što je karakteristika djelovanja dosadašnjeg rukovodstva Nacionalnog savjeta, kao i dvije vodeće političke organizacije u Sandžaku. Izbori 6. juna su zbilja referendum da li želimo da glasamo za bošnjačko-sandžačku listu koju predvodi Muftija, ili za dvije probeogradske koju kontrolišu naši dušmani. Da li želimo da podržimo one koji nas 20 godina lažu, obmanjuju, izdaju, one koji su napali Islamsku zajednicu, one koji nas 20 godina dijele i vode isključivo računa o svom ličnom interesu, ili one kojima je interes i pravo bošnjačkog naroda na prvom mjestu.
Odgovornost je na svakom od nas. Zato razmisli tri puta